Burgemeester Lies Laridon, directeur Frederik Chanterie en schepen van Volksgezondheid Katleen Winne
Jan Yperman Ziekenhuis

Er komt een nierdialysecentrum in Diksmuide: "Zo'n zware behandeling moet dichter bij huis"

Diksmuide wil binnen 2 jaar een eigen nierdialysecentrum in de stad. Voordien moesten de patiënten telkens naar Ieper,  Veurne of Roeselare. Dat moet dichter bij huis kunnen gebeuren, zegt directeur van het Jan Ypermanziekenhuis Frederik Chanterie. "Dialyse heeft een grote impact op het dagelijks leven van die mensen."

Het Jan Yperman Ziekenhuis krijgt binnen 2 jaar een nierdialysecentrum in Diksmuide. De dienst nierziekten van het Jan Yperman kent zijn expertise in de dialyse. Dat is een behandeling voor patiënten met ernstig nierfalen waarbij de werking van de nieren grotendeels wordt overgenomen. De bekendste vorm is hemodialyse: het bloed van de dialysepatiënt wordt gezuiverd met behulp van een kunstnier. 

Die behandeling heeft een enorm zware impact op het dagelijks leven van de patiënten, zegt directeur Frederik Chanterie. "Zij moeten drie keer per week drie tot vier uur per week aan de dialyse liggen. Zo'n behandeling moet echt wel dichterbij huis kunnen gebeuren. Het zijn ook vaak oudere patiënten die zich moeilijker kunnen verplaatsen en altijd beroep moeten doen op mantelzorgers of openbaar vervoer. Diksmuide is een blinde vlek op de kaart, het is de enige regio in West-Vlaanderen waar in een straal van 10 kilometer geen dialysecentrum is."

De Kupe: van zwembad naar vaccinatiecentrum naar nierdialysecentrum

Het centrum komt in het huidige vaccinatiecentrum De Kupe en het voormalige zwembad van Diksmuide. Het is de ideale locatie vindt directeur Chanterie: "Het is zeer centraal gelegen, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een grote parking aanwezig. We gaan het gebouw volledig up to date brengen qua huidige bouweisen waaronder ook duurzaamheid. Daar wordt er 2 miljoen euro voor vrijgemaakt. Dat is een grote investering, maar het is een belangrijke investering in de levens van mensen."

Meest gelezen