Historische mergelgroeve onder oude boerderij proactief opgevuld om instortingsramp te voorkomen

In Riemst werd vandaag proactief een mergelgroeve onder een oude boerderij opgevuld met schuimbeton. De ingreep is noodzakelijk om de rest van de straat te behoeden voor instortingsgevaar op langere termijn. “Jammer, want een groeve staat symbool voor rijk historisch erfgoed”, zegt projectcoördinator Mike Lahaye, die de groeve ontdekte door het uitvoeren van scans.

Een gespecialiseerde firma vulde vandaag een ondergrondse mergelgroeve op in de Kleinstraat in Val-Meer. “De aanwezigheid van de groeve kwam aan het licht door scans die ik heb laten uitvoeren”, vertelt Mike Lahaye, coördinator groeven en veiligheid bij de gemeente Riemst. “De opvulling met schuimbeton is een proactieve actie om de Kleinstraat te behoeden voor problemen op lange termijn. Als we niet ingrijpen lopen zowel de boerderij als het openbaar domein het risico op instortingsgevaar.”

Cultuurhistorisch erfgoed

Het opvullen van de groeve is dan wel noodzakelijk, maar niet per se gewenst. “De ingreep gaat gepaard met het verdwijnen van rijk cultuurhistorisch erfgoed", vervolgt de coördinator. "Deze groeve is al eeuwenoud, en staat vol tekeningen, opschriften en andere verhalen. Dat mooie ondergrondse landschap raken we nu natuurlijk kwijt”

Het vullen van de groeve neemt twee dagen in beslag. “Gisteren hebben we vulbuizen en ontluchtingsbuizen aangebracht en vandaag hebben we de groeve opgevuld met schuimbeton."

Meest gelezen