Binnenkort kan je je iPhone zelf herstellen met originele onderdelen

Technologiebedrijf Apple lanceert een programma voor selfservice-reparaties. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Momenteel is de toegang tot originele vervangstukken erg beperkt. In eerste instantie zullen de eigenaars van de iPhone 12 en 13 de belangrijkste vervangstukken, de batterij, het beeldscherm en de camera, rechtstreeks bij Apple kunnen kopen en zelf vervangen.

De selfservice-reparaties worden begin volgend jaar in de VS aangeboden en zullen in de loop van het jaar uitgebreid worden naar andere landen. Een precieze startdatum voor Europa kon Apple nog niet meedelen. Het programma zal later ook voor Mac-computers met een M1-chip beschikbaar zijn.

"Door onze klanten originele Apple-onderdelen te bieden, geven we hen nog meer keuze op het gebied van reparaties", zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple in een persbericht. "In de afgelopen drie jaar heeft Apple het aantal reparatiepunten dat met originele Apple-onderdelen, tools en training werkt, bijna verdubbeld. Nu bieden we onze klanten die graag zelf reparaties uitvoeren de mogelijkheid om dat te doen."

Apple reageert zo op vragen van consumenten en consumentenorganisaties. Ook vanuit de politiek kwam er kritiek, omdat het huidige systeem weinig marktwerking toelaat. Het Europees Parlement sprak zich een jaar geleden uit voor een recht op reparatie, ook vanuit het idee om zo de levensduur van smartphones te verlengen.

Het nieuwe Apple-programma beperkt zich niet alleen tot vervangstukken, die verbruikers voor dezelfde prijs zouden kunnen kopen als professionele ateliers. Apple zal hen ook toegang geven tot speciaal gereedschap en handleidingen. Er komt een nieuwe shop met meer dan tweehonderd items en gereedschap.

Meest gelezen