Labrador Zack met de DogPhone die zijn baasje ontwierp.
Ilyena Hirskyj-Douglas

Kampt je hond met verlatingsangst? "DogPhone" zorgt ervoor dat viervoeter zich nooit meer alleen voelt als baasje niet thuis is

Een groep onderzoekers heeft een toestel ontwikkeld waarmee honden hun baasjes kunnen opbellen wanneer die op het werk zijn. De "DogPhone" moet ervoor zorgen dat baasjes hun viervoeters met verlatingsangst gerust stellen wanneer die alleen thuis zitten. Evy Maveau van hondenmagazine WOEF is nog niet helemaal overtuigd: "Ik zou het gadget voorlopig niet in huis halen."

Tijdens de lockdown namen wereldwijd duizenden mensen een hond in huis. Door het massale thuiswerk werden de dieren in de watten gelegd, maar nu heel wat baasjes opnieuw op locatie mogen werken, moeten de viervoeters het vaker alleen zien te redden. Samen met haar collega-onderzoekers bedacht Ilyena Hirskjy-Douglas daar mogelijk een oplossing voor: de DogPhone.

De DogPhone zit in een zachte bal en stuurt een signaal uit naar de laptop van het baasje telkens wanneer de hond het voorwerp beweegt. Wanneer dat het geval is, krijgt het baasje een melding dat zijn of haar hond belt, waarna hij of zij kan beslissen om op te nemen of niet. Wanneer het gemis groot is, kan het baasje ook zelf naar het beest bellen. Om het videogesprek te starten moet de hond dan wel met de bal bewegen. 

De DogPhone zoals voorgesteld door  Ilyena Hirskyj-Douglas in een video van de Universiteit van Glasgow.

Het is de eerste keer dat wetenschappers met een dergelijk toestel op de proppen komen. Er bestaan al wel wat toepassingen waarmee baasjes en honden met elkaar kunnen communiceren, al is het overgrote deel ontwikkeld in functie van de noden van het baasje. Het brein achter het nieuwe concept wil met haar uitvinding de rollen omdraaien en honden de kans geven om mensen te bellen.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 zegt Evy Maveau, hoofdredactrice van hondenmagazine WOEF, dat ze nog niet overtuigd is: "Het is een grappig gadget, maar ik zou het zelf niet meteen in huis halen. Je kan een hond wel aanleren hoe ze naar hun baasje kunnen bellen, maar of dat iets oplevert, hangt vooral van de dieren zelf af. Sommigen zullen zeker interesse tonen, anderen helemaal niet."

Sommige honden zullen zeker en vast interesse tonen, anderen helemaal niet
Evy Maveau

"Hirskjy-Douglas probeerde een prototype van de DogPhone uit met haar hond Zack, een labrador van 10. Een soort die je heel veel kan aanleren", zo zegt Maveau. De onderzoekster toonde het beest verschillende keren hoe hij de bal kon gebruiken om een videogesprek te starten. Daarna mocht Zack in een periode van 3 maanden 16 dagen met de bal spelen. Hij was toen telkens 8 uur alleen thuis. Resultaat: de hond belde een aantal keer per ongeluk toen hij bijvoorbeeld op de bal sliep.

Baasjes hebben er meer aan dan honden

De onderzoekers gaan er echter vanuit dat Zack wel degelijk begreep wat de bedoeling was aangezien hij de bal regelmatig liet bewegen en meenam in de richting van de laptop die Hirskjy-Douglas in haar woonkamer had gezet. Toen zij opnam, staarde de hond naar het scherm en toonde hij zijn speeltjes aan de wetenschapster. Zij liet vervolgens haar bureau zien, en ook toen bleef het beest aan scherm gekluisterd. Dat zou volgens haar aantonen dat Zack wel degelijk uit was op interactie met zijn baasje. 

Toch betwijfelt Maveau of honden er echt iets aan hebben: "Als een hond je op een ongelegen moment opbelt, kan je hem of haar dat niet uitleggen. Die onduidelijkheid kan tot irritatie leiden bij de hond. Maar de gadget kan evengoed frustrerend werken voor baasjes. Als een hond een hele dag niets laat weten, gaan baasjes misschien denken dat er iets ergs gebeurd is."

Het is een leuk gadget, maar of we er helemaal wild van moeten worden, is nog maar de vraag
Evy Maveau

Volgens Maveau hebben baasjes er in ieder geval meer aan dan de honden zelf. "De ene hond zal enthousiast reageren terwijl de andere verward voor zich uit zal staren zonder te beseffen wat er allemaal gaande is. Het is een leuk gadget maar of we er helemaal wild van moeten worden is nog maar de vraag."

Kijk hieronder naar uitleg van Ilyena Hirskyj-Douglas over haar nieuwe project:

Meest gelezen