Radio 2

Koninklijk bezoek in Poperinge: Edward, de hertog van Kent bezoekt het Talbot House

Samen met de Britse Prince Edward, de hertog van Kent, bezochten enkele Britse families het soldatenhuis 'Talbot House'. Recent werden zes gesneuvelde soldaten geïdentificeerd aan de hand van een ring. Zij werden vandaag herbegraven. 35 Britse nabestaanden woonden samen met de hertog de begrafenis bij.

Door corona en de Brexit bleven niet alleen de Britten, maar ook de Britse koninklijke familie meer dan drie jaar weg uit de Westhoek. Maar daarin is gisteren verandering gekomen. Want Edward, Duke of Kent, de neef van Queen Elisabeth, bracht een bezoek aan het Talbot House, het Britse soldatenhuis uit de Eerste Wereldoorlog in Poperinge.

De manager van het Talbot House, Simon Louagie, hecht enorm veel belang aan het bezoek van de Britse royal. "Het is toch wel heel symbolisch dat we weer zo'n sterk signaal van hoop krijgen kort na de Brexit en tijdens een pandemie. Dat is toch een duidelijk signaal dat ze zullen blijven komen en ons absoluut niet vergeten zijn. Als iemand van 86 jaar van het Koninklijk Hof zelfs speciaal gevraagd heeft om naar het Talbot House te mogen komen, dan is dat een enorme opsteker voor ons."

Eeuw na datum herbegraven

Naast de hertog, kwamen er ook 35 familieleden van gesneuvelde soldaten langs. Onlangs werden er zes soldaten geïdentificeerd aan de hand van een ring met het opschrift 'From Peggy'. Ze worden vandaag herbegraven in een gekend graf op Tyne Cot Cemetery in Passendale in het bijzijn van de nabestaanden. "De hertog die als erekolonel van hun regiment een speciale band heeft met deze soldaten, woont alles bij", laat Louagie weten. "Samen met de families verblijft hij hier twee dagen en kunnen ze zo in onze streek in de voetsporen treden van hun teruggevonden voorouders."

Terug als vroeger

Manager Louagie blikt terug op een prachtige dag. "Ondanks Brexit en corona wou de hertog hier aanwezig zijn", vertelt hij trots. "Hij is al 86 jaar, maar nam toch de steile trap naar onze kapel op de derde verdieping om een emotionele herdenkingsmis bij te wonen voor negen teruggevonden Britse soldaten, waarvan zes geïdentificeerd. En dat ging bijzonder vlot! De hertog stak ook de kerstverlichting in Talbot House aan, de officiële start van ons winterseizoen."

Radio 2

Meest gelezen