Archieffoto ter illustratie
Copyright Maskot

Aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in pleeggezinnen verviervoudigd sinds 2015

Op dit moment wonen 522 niet-begeleide minderjarigen in een pleeggezin. Dat zijn er vier keer meer dan bij de start van het opvangproject zes jaar geleden, tijdens de asielcrisis.

Bij de asielcrisis in 2015 is Pleegzorg in Vlaanderen gestart met niet-begeleide minderjarigen op te vangen in pleeggezinnen. Volgens het Vlaams Agentschap Opgroeien gaat het vooral om Afghaanse jongens tussen de veertien en de achttien jaar die in ons land aankomen nadat ze weken of maanden op de vlucht zijn voor het geweld in hun land. Ze komen hier aan zonder steun van ouders of andere familieleden.

De jongeren hebben baat bij de rust en stabiliteit van een warm nest om voor een stukje hun trauma’s te verwerken

Niels Heselmans, woordvoerder Vlaams Agentschap Opgroeien

Voor de minderjarigen is zo’n pleeggezin een plek om op adem te komen, zegt Niels Heselmans van Opgroeien: “We merken dat die minderjarigen heel veel baat hebben bij de rust en de stabiliteit van een warm nest. Op die manier kunnen ze voor een stukje hun trauma’s verwerken.” Al is de opvang niet voor elk gezin even vanzelfsprekend: “Naast de taalbarrière en het cultuurverschil is het een hele uitdaging om iemand met zo’n zware bagage te ondersteunen.” 

Asielprocedure

Tijdens hun verblijf bij het pleeggezin doorlopen de jongeren een asielprocedure. In principe blijven ze bij het gezin tot ze op hun eigen benen kunnen staan of tot er een gezinshereniging mogelijk is. Een minderheid wordt op z’n achttiende uitgewezen, Heselmans: “Dat is steeds een moeilijk traject met een grote impact.”

Niet voor alle niet-begeleide minderjarigen is er plaats in een pleeggezin. Heselmans: “We blijven gezinnen zoeken die het zien zitten om een niet-begeleide minderjarige op te vangen. Anderzijds blijft het de vraag hoe we voor dat structureler opvangprobleem een oplossing kunnen voorzien want er blijven niet-begeleide minderjarigen toekomen.” 

Meest gelezen