ZNA-ziekenhuizen

Nieuw ziekenhuis in Antwerpen vier maanden later in gebruik genomen door corona

De verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix in Antwerpen is met vier maanden uitgesteld. Normaal zou het ZNA Cadix de deuren openen in november 2022, maar de opening is nu uitgesteld naar maart 2023. Het ziekenhuis wil het personeel, dat nu al zwaar op de proef wordt gesteld door corona, niet extra belasten met een verhuizing.

Het ZNA Cadix ziekenhuis op het Eilandje in Antwerpen zou normaal over een jaar opengaan. Maar die opening is nu uitgesteld naar maart 2023."Door de coronapandemie geeft het ziekenhuispersoneel al 20 maanden het uiterste van zichzelf. De timing van de andere projecten aanhouden alsof er geen corona is, zou respectloos zijn, ook al zitten de bouwwerken perfect op schema", zegt Els van Doesburg, Antwerps schepen voor onder meer gezondheidszorg (N-VA) en tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van de ZNA-ziekenhuizen.

De timing voor verhuizen aanhouden alsof er geen corona is, zou compleet respectloos zijn tegenover het ziekenhuispersoneel

Els van Doesburg, Voorzitter Raad van Bestuur ZNA-ziekenhuizen

De verhuizing naar een nieuw ziekenhuis is geen sinecure. "Een duizendtal medewerkers van ZNA Stuivenberg, ZNA-Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth verhuizen naar ZNA Cadix. De voorbereiding daarvan omvat niet alleen de verhuizing van patiënten en apparatuur, maar ook het testen van processen, apparatuur en infrastructuur en het klaarmaken van alle afdelingen. Heel wat verpleegkundige teams zijn daarbij betrokken, naast de dagelijkse zorg voor de patiënten", zegt voorzitter van Doesburg.

Voor de patiënten verandert het uitstel niets, zij kunnen terecht in de andere ziekenhuizen van ZNA.

Meest gelezen