Gert-Jan Segers, de partijleider van Christen Unie

Partijleider ChristenUnie laat onderhandelingsnota voor nieuwe regering in Nederland op de trein rondslingeren

De VVD, de partij van premier Mark Rutte en het CDA, de christendemocraten, hebben een onderling regeerakkoord geschreven, met de bedoeling om andere partijen te laten aansluiten. Dat nieuws uit de Nederlandse onderhandelingen lekte uit, nadat Gert-Jan Segers, de leider van ChristenUnie, documenten had laten liggen op een trein.

Het was een opmerkzame lezer van De Volkskrant die de documenten vond en ze vervolgens doorspeelde aan de krant. Iemand die betrokken is bij de onderhandelingen voor een nieuwe Nederlandse regering, had de stukken op de trein laten liggen. De documenten dateren van 26 september, zo blijkt.

Intussen heeft Gert-Jan Segers van de ChristenUnie bekend dat hij de documenten laten slingeren heeft. Hij heeft zich via Twitter geëxcuseerd.

244 dagen na de verkiezingen heeft Nederland nog geen nieuwe regering. Dat is een record. Momenteel onderhandelen de vier partijen die ook de vorige regering uitmaakten - VVD, CDA, D66 en ChristenUnie - over een nieuw kabinet. 

De documenten die uitlekten, zijn niet zomaar wat onbelangrijke aantekeningen. Het is een heus akkoord tussen de liberale VVD van premier Rutte en de christendemocraten van het CDA. Samen komen die een pak zetels te kort, dus hebben ze nog partijen nodig. Die zouden dan bij dat akkoord kunnen aansluiten. Daarbij werd in de eerste plaats naar het links-liberale D66 gekeken.

Videospeler inladen...

Dat de onderhandelingen op die manier gevoerd worden, is opmerkelijk. Want in de opdrachten die de informateur gaf, werd nooit gesproken over een opdracht aan de VVD en het CDA om samen een "proeve van een regeerakkoord" te schrijven. Wel kregen VVD en D66 deze zomer de opdracht dat te doen. Met matig succes, overigens. De informateur ontkent ook met klem dat hij die opdracht aan VVD en CDA gegeven heeft. De partijen zelf beweren dan weer het omgekeerde.

Onderhandelaars aan tafel laten uitschijnen dat de tekst nu wel geregeld gebruikt wordt tijdens de huidige onderhandelingen. Het is ook duidelijk dat het "akkoord tussen VVD en CDA" zeer ver gaat in de richting van de liberale D66. Zo staan er strenge klimaatmaatregelen in, iets wat onnatuurlijk is voor VVD en CDA, maar wel dicht staat bij wat D66 wil. 

Ook willen CDA en VVD ingrijpen in de woningmarkt om iets te doen aan de stijgende woningprijzen en ze willen de ongelijkheid in het onderwijs wegwerken. 

Opvallend: over ethische thema's staat geen woord in de documenten. Het zijn die thema's die momenteel moeilijk lopen tussen de onderhandelende partijen.

Meest gelezen