Videospeler inladen...

Politievakbonden zetten acties verder: ook morgen hinder verwacht

Ook morgen zullen de politievakbonden actievoeren voor meer loon. Onder meer rond de luchthaven van Zaventem zal er 's ochtends mogelijk hinder zijn. De vierde protestdag vandaag veroorzaakte op verschillende plaatsen in het land ook al heel wat hinder tijdens de ochtendspits. In het centrum van Brussel waren er in de late namiddag opnieuw verkeersproblemen door een actie van de politiebonden. 

Het verkeer in Brussel verliep tijdens de avondspits stroef door een onvoorziene actie van de politiebonden in de buurt van de Wetstraat (zie video hieronder). Ook op de Mechelsesteenweg tussen Herent en Leuven was er hinder, daar door een aangekondigde actie. In andere delen van het land zijn er momenteel geen grote verkeersproblemen meer. Of er nog andere acties volgen vanavond, is niet meteen duidelijk. 

Videospeler inladen...

De ochtendspits verliep bijzonder moeilijk door de acties van de politie. Herlees hieronder waar er actiegevoerd werd en met welke gevolgen.

Brussel

In Brussel lag het hoogtepunt van de acties op de verschillende toegangswegen naar het stadscentrum. Op de Van Praetlaan aan het kasteel van Laken, moest het verkeer van drie naar twee rijstroken en de politie filterde er wagens uit het verkeer voor een volledige voertuigcontrole. Daardoor stond er een file op de A12 van Strombeek tot aan de Van Praetlaan. 

Verder had de Brusselse politie ook post gevat in Evere op de A201 van Zaventem naar Brussel, en op de Leopold II-laan van Koekelberg naar het centrum. Bij Montgomery was er stapvoets verkeer tot aan Meiser. 

Door controles op de Pleinlaan in Etterbeek stond ook een half uur file op de E411 en aan het Schumanplein stond een file tot op de E40 in Kraainem.

BEKIJK - Pendelaars staan tot anderhalf uur stil op de toegangswegen naar Brussel:

Videospeler inladen...

Antwerpen

Ook in Antwerpen was er op verschillende locaties hinder door verkeerscontroles. De politie voerde er onder andere actie aan de Noorderlaan bij Metropolis, met drie kwartier file tot gevolg. 

Ook in Brasschaat, aan de opritten naar de E19 in Kleine Bareel, ging het verkeer erg langzaam. Hetzelfde verhaal op de Bisschoppenhoflaan in Deurne, aan de oprit naar de ring. In Geel-West organiseerde de politie controles aan de oprit naar de E313 richting Antwerpen en in Turnhout-West stonden agenten aan de oprit van de E34. 

Op de N16 in Temse, richting Willebroek, liep de vertraging op tot anderhalf uur.

BEKIJK - Grondige verkeerscontroles aan de Noorderlaan in Antwerpen

Videospeler inladen...

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen was er hinder op de Ringlaan in Oostende, met een half uur vertraging voor het verkeer vanuit Bredene. Op de N31 van Brugge naar Zeebrugge staat nog steeds een kwartier file bij het binnenrijden van de haven.

Eerder op de dag waren er ook steekacties op de N8 van Zwevegem naar Kortrijk en op de N36 in Rumbeke.

BEKIJK - Ook aan de haven in Zeebrugge voeren de politievakbonden actie:

Videospeler inladen...

Limburg

In Limburg was er een extra verkeerscontrole op de Kempische Steenweg ter hoogte van de Pukkelpopweide in Kiewit. De ochtendspits richting Hasselt verliep er zeer moeizaam.

Verkeerscontrole op de Kempische Steenweg in Kiewit
Lien Vande Kerkhof

Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen

De verkeershinder in Vlaams-Brabant centreerde zich vooral in de rand rond Brussel. Daarnaast was er ook een politieactie op de N223 van Aarschot naar de opritten van de E314.

In Oost-Vlaanderen was Gent het grootste slachtoffer van de actie. De binnenring (R40) zat er even helemaal vast, omwille van controles aan het politiecentrum in Ekkergem. 

BEKIJK - Steekcontroles op de R40 in Gent

Videospeler inladen...

"We zullen vandaag actie voeren op verschillende plaatsen, onder andere aan de haven in Zeebrugge en in de omgeving van het Sportpaleis in Antwerpen", zei Carlo Medo van politievakbond NSPV in "De ochtend" op Radio 1. De politie zal de wegen niet volledig afsluiten, maar zal wel extra verkeerscontroles uitvoeren. Dat zal op sommige plaatsen voor files en vertraging zorgen. "Maar eigenlijk is dit wat de politie elke dag zou moeten doen", verduidelijkt Medo. 

"Dit is wat de politie elke dag zou moeten doen" - Carlo Medo, Politievakbond NSPV

Radio 2

Medo benadrukt dat de politie weinig andere middelen heeft om een duidelijk signaal te geven. "Het stakingsrecht binnen de politie is slecht uitgewerkt, waardoor wij bijna niet kunnen staken. Het enige wat we dus kunnen doen, is tijdens het uitvoeren van de job ons ongenoegen kenbaar maken." 

Onze reporter Michaël Van Droogenbroeck vroeg aan Vincent Houssin van politievakbond VSOA of deze acties wel de juiste manier zijn om te protesteren:

Videospeler inladen...

Vastgelopen onderhandelingen

De politie heeft de komende weken nog verschillende acties aangekondigd. Ze vragen meer middelen, een beter loon en protesteren tegen een uitdoving van de eindeloopbaanregeling. Maandag floten politieagenten nog het koningshuis en politici uit bij het Te Deum, dinsdag volgde heel wat hinder bij de luchthaven van Zaventem en op de Brusselse Kleine ring.

In "De Afspraak" waarschuwde Joery Dehaes, vakbondssecretaris van ACV, dat de acties steeds harder zullen worden: "We hebben voor de komende maand een agenda met elke dag acties, de ene al wat groter dan de andere." Vandaag lijkt eerder een grote actie op komst met mogelijke hinder op de weg in het hele land: autogebruikers zijn bij deze gewaarschuwd.

Rookbommen zullen niet helpen
Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken

Federaal minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), hoopt dat de regering snel tot een akkoord kan komen met de politievakbonden. "Ik blijf beschikbaar voor de onderhandelingen, we moeten samen oplossingen vinden om het statuut van de politiemensen te verbeteren", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Verlinden heeft naar eigen zeggen extra budget vrijgemaakt, maar aangezien een groot deel van de politiemensen niet onder haar bevoegdheid valt, wil de minister eerst verder overleggen met de lokale besturen. Dat overleg is gepland voor volgende week. Daarna zal Verlinden opnieuw samenzitten met de politievakbonden. "Oplossingen moeten aan de onderhandelingstafel gevonden worden, rookbommen zullen daar niet bij helpen", besluit Verlinden (zie video hieronder).

Videospeler inladen...

De politievakbonden kondigen ondertussen aan dat ze pas zullen stoppen met hun acties wanneer er een akkoord is met de politiek.

Meest gelezen