Radio 2

Pop-upfrietkot aan Meerdaalwoud in Oud-Heverlee zonder wegwerpmateriaal: "Iedereen brengt eigen bord of bakje mee"

Bijzonder tafereel aan het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. Acteur en presentator Dominique Van Malder staat daar heel de dag in een tijdelijk frietkot. Klanten kunnen er gratis frietjes krijgen, maar ze moeten wél hun eigen kommetjes, bord of bakje meebrengen. De actie is het startschot van een nieuwe campagne van OVAM om minder wegwerpmateriaal te gebruiken. 

Acteur en presentator Dominique Van Malder houdt van frietjes. Elke vrijdag staan ze bij hem en zijn gezin op het menu. Hij maakt ze ook zelf, en wilde daarom graag meewerken aan de actie van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Een hele dag bakt hij gratis frietjes voor voorbijgangers, buren, maar ook scholen en kinderopvang uit de streek. Al moeten de klanten wél hun eigen eetgerief meebrengen. "Mensen mogen hier vandaag inderdaad met hun herbruikbare potjes, borden of kommen een frietje komen halen. We willen op die manier tonen dat je wel vaker herbruikbare producten kan gebruiken zoals hier vandaag." 

Visbokaal

Het tijdelijke frietkot krijgt de naam Kwitkot. Wat verwijst naar de campagne van OVAM: "Kappen met Wegwerp is Top". Het frietkot is één van de vele initatieven die de organisatie voorstelt om de afvalberg te verkleinen. Toch is het idee niet helemaal nieuw, gaat Dominique verder. "Mijn ouders gingen vroeger ook naar de frituur met hun eigen servies. En als we op vakantie trokken naar de camping, brachten we een grote pot mee naar het frietkot. Er is vandaag zelfs iemand met een visbokaal gekomen. Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het gebruiken. Maar evengoed op andere momenten. Als je naar de winkel gaat, kan je evengoed een herbruikbare zak meenemen of een netje. Of waarom geen potjes naar de slager? En zo zie je maar: milieubewust zijn én intussen genieten van frietjes, het kan."

Het hele gesprek met Dominique Van Malder en zijn Kwitkot aan het Meerdaalwoud kan je hier herbeluisteren. 

Radio 2

Meest gelezen