Van Hool

Primeur voor busfabrikant Van Hool,  eerste elektrische dubbeldekker

Busfabrikant Van Hool uit Koningshooikt heeft een eerste elektrische dubbeldekker gebouwd. Het gaat om een wereldprimeur. De dubbeldekker biedt plaats aan 69 passagiers en heeft een actieradius van 500 km. De elektrische dubbeldekker is voor de Noord-Amerikaanse markt bestemd.

Busfabrikant Van Hool uit Koninghooikt heeft vandaag vol trots de eerste elektrische dubbeldekker autocar voorgesteld. De dubbeldekker weegt 20 ton en biedt plaats aan 69 passagiers. "We hebben het voertuig uitvoerig in de Belgische Ardennen getest en het haalde afstanden tot 500 kilometer. De grote uitdaging voor de ingenieurs bestond erin om genoeg kracht op te wekken om een gewicht van 20 ton optimaal te laten rijden", zegt perswoordvoerder Dirk Snauwaert.

"Voor de bouw van de dubbeldekker zijn we met de vraag van onze Amerikaanse klanten aan de slag gegaan. Zij wilden personeel vervoeren in de Bay Area. Er zijn nog wel geen effectieve bestellingen binnen voor de dubbeldekker maar er zijn wel verregaande gesprekken gaande voor een 20-tal stuks", zegt Snauwaert.  Van de gewone elektrische autocar, die het bedrijf ook nog maar vorig jaar voorstelde in Noord-Amerika, zijn intussen wel al 22 stuks verkocht.

Dit garandeert werkzekerheid  voor de toekomst voor de site in Koningshooikt

Perswoordvoerder Van Hool, Dirk Snauwaert

"In Noord-Amerika is de interesse in elektrische dubbeldekkers groter dan in Europa maar we merken dat er vanuit Europa nu toch ook vragen komen", zegt Snauwaert. "Zo hebben cruisemaatschappijen al interesse getoond om elektrische dubbeldekkers in te leggen om hun passagiers aan wal rond te rijden. Het gaat dan om beperkte afstanden waarmee ze hen naar toeristische bezienswaardigheden kunnen brengen", aldus Snauwaert.

Van Hool heeft de afgelopen decennia al meer dan 1.200 autobussen voor openbaar vervoer met elektrische aandrijving op de markt gebracht. "Die technologie overbrengen op autocars is een belangrijke stap. Want autocars worden vaker ingezet op langere afstanden in vergelijking met bussen voor het openbaar vervoer. Er openen zich nu nieuwe perspectieven in dit segment voertuigen", aldus nog Snauwaert.

De elektrische dubbeldekker wordt gebouwd op de site van Van Hool in Koningshooikt. "Het bedrijf hoeft daarvoor geen extra personeel aan te nemen maar het garandeert wel werkzekerheid voor de toekomst", besluit Snauwaert.

Van Hool

Meest gelezen