Archieffoto: PS-voorzitter Paul Magnette

PS-voorzitter Paul Magnette: "Ofwel is het vaccin voor iedereen verplicht, ofwel voor niemand"

Paul Magnette, voorzitter van de regeringspartij PS, kan zich niet vinden in het akkoord dat de federale regering maandag bereikte rond het ontslag voor zorgpersoneel dat een verplicht coronavaccin weigert. Volgens Magnette zou de verplichting voor de volledige bevolking moeten gelden, dat schrijft hij op Twitter. 

Het kernkabinet heeft maandagavond een akkoord bereikt over de regeling rond de verplichte vaccinatie van het gezondheidspersoneel. Volgens die wet kan zorgpersoneel dat het vaccin weigert vanaf 1 april 2022 worden ontslagen. 

PS-voorzitter Paul Magnette deelt op Twitter zijn bedenkingen over deze regeling: "We moeten het debat over verplichte vaccinatie durven te voeren", zegt hij in een bijhorend filmpje. "We kunnen niet zeggen: ik vind dat het vaccin niet verplicht hoeft te zijn, maar dat mensen die niet zijn gevaccineerd niks meer mogen doen."

Magnette wil naar eigen zeggen vermijden dat we in een situatie zoals in Oostenrijk zouden belanden waar niet-gevaccineerden sterk beperkt worden in hun bewegingsvrijheid.

"We kunnen ook niet zeggen: het vaccin is niet verplicht, maar voor sommige mensen is het dat toch. Ofwel is het vaccin voor iedereen verplicht, ofwel voor niemand. Ik vind dat het vaccin voor iedereen verplicht moet zijn. We kunnen wel niet iedereen tegelijk doen dus we moeten beginnen met sommige beroepen die in het hart van de strijd tegen het coronavirus staan, zoals zorgpersoneel. Maar de verplichting moet algemeen zijn, er is geen reden om vandaag bepaalde categorieën in het vizier te nemen."

Meest gelezen