Evenementensector "gemuilkorfd met mondmasker", zorgsector vindt strengere coronamaatregelen "onvoldoende" 

Vanaf zaterdag gelden er strengere coronamaatregelen, is beslist op het Overlegcomité. Maar de zorgsector vreest dat die maatregelen onvoldoende zullen zijn om een kentering te brengen. Voor uitbaters van nachtclubs en organisatoren van evenementen komen de strengere maatregelen dan weer hard aan. Zij spreken van een "zwarte woensdag". 

Eerst even de nieuwe regels uitklaren: voortaan moet iedereen vanaf 10 jaar een mondmasker dragen op evenementen, ongeacht de grootte van dat evenement en of het nu binnen of buiten is. Bovendien zal je ook een mondmasker dragen op evenementen waar je je Covid Safe Ticket (CST) moet tonen.

En over die coronapas gesproken: die wordt uitgebreid naar publieke evenementen en private bijeenkomsten van meer dan 50 personen binnen of 100 personen buiten. In dancings moet je ook je CST tonen én een mondmasker dragen. Tenzij je ter plaatse een coronatest doet, dan mag je het mondmasker afzetten.

Dancings: "Dan kunnen we beter sluiten"

"Door de mondmaskerplicht bij het Covid Safe Ticket is onze sector de facto gesloten", zegt Bruno Schauwbroeck, de woordvoerder van de Event Confederation. "Deze beslissing is een mokerslag voor onze sector", zegt Schauwbroeck. "Opdrachtgevers zien dit niet zitten en bezoekers waarschijnlijk nog minder, onze sector wordt gemuilkorfd met een mondmasker. De sociale beleving is daarmee helemaal weg."

De sector pleit dan ook voor het heractiveren van de steunmaatregelen. "De sector kon tot nog toe amper twee maand werken sinds maart 2020, en dan nog met het rigoureus toepassen van het CST. Zonder financiële steun komen wij de winter van 2022 niet door." Ook zelfstandigenorganisatie Unizo pleit voor bijkomende steun. "Dat moet nog geëvalueerd worden", aldus premier Alexander De Croo (Open VLD).

Zonder financiële steun komen wij de winter van 2022 niet door

Bruno Schauwbroeck, de woordvoerder van de Event Confederation

Ook Horeca Vlaanderen reageert bijzonder misnoegd. Als discotheken en nachtclubs die geen mondmasker willen verplichten aan de ingang een zelftest moeten afnemen, is dat eigenlijk een economische sluiting, zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen . "Ik ben van nature een optimist, maar vanavond ben ik bijzonder pessimistisch gestemd." Verschillende nachtclubs willen naar de Raad van State trekken tegen de maatregelen. 

"Ik snap dat de druk op de ziekenhuizen groot is", zegt de uitbater van dancing Versuz, "maar op deze manier kunnen we niet verder. Het is beter dat we dan sluiten."

Videospeler inladen...

Dat discotheken en nachtclubs die geen mondmaskers willen een zelftest moeten afnemen bij bezoekers, vindt de Caluwé absurd. "Het is misschien lang geleden dat de leden van het Overlegcomité nog naar een discotheek zijn geweest, maar dit is de facto een economische sluiting. Ik nodig hen uit om aan de grote clubs tussen 400 en 500 mensen buiten in de kou te komen staan om 15 minuten te wachten."

Grootste zorgkoepel: "Onvoldoende om kentering teweeg te brengen"

Margot Cloet van Zorgnet Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, vreest dan weer dat de maatregelen niet voldoende zullen zijn. "Het is onvoldoende om een kentering in de zorg teweeg te brengen", zegt ze. Cloet is vooral ontgoocheld dat het GEMS-advies, waarin zwaardere maatregelen op tafel werden gelegd, niet is gevolgd.

"Ik vrees voor een vicieuze cirkel, waarbij er binnen een aantal weken opnieuw extra maatregelen moeten worden genomen", zegt ze. "Dat zou niet goed zijn voor de motivatie van de bevolking en ook niet voor die van het zorgpersoneel."

Videospeler inladen...

Bijna 20.000 besmettingen in één dag tijd

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) van zijn kant is gematigd tevreden met de beslissingen die genomen zijn op het Overlegcomité. Dat zegt hij aan persagentschap Belga. "Maar ik zou het niet erg vinden mocht het wat meer zijn."

Het is heel moeilijk om te voorspellen of het pakket nieuwe coronamaatregelen zal volstaan, want op dit moment gaan de coronacurves steil omhoog

Viroloog Marc Van Ranst

Vooral de verplichting om CO2-meters in de scholen te plaatsen vindt Molenberghs een belangrijke maatregel. Ook is hij erg tevreden dat het telewerken verplicht wordt. "Dat zijn twee goede zaken. Het wordt afwachten of de genomen maatregelen ook voldoende zullen zijn om de coronacijfers te doen dalen, de opvolging wordt belangrijk. Dit is alleszins de laatste kans om de kentering in te zetten, terwijl we alle sectoren nog open houden."

Deze week werden besmettingscijfers van bijna 20.000 gevallen op één dag genoteerd, geeft Molenberghs nog mee. "Dat is even hoog als toen we vorig jaar aan de piek zaten, maar nu zitten we nog niet aan de piek. We zitten in een zorgelijke situatie."

Meest gelezen