Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zelfportret van Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo verkocht voor recordbedrag van 30,7 miljoen euro

In New York heeft een Argentijnse kunstverzamelaar een recordbedrag neergeteld voor een schilderij van de beroemde Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. Eduardo F. Constantini telde maar liefst 30,7 miljoen euro neer voor het zelfportret van Kahlo met als titel "Diego y yo" (Diego en ik). Het is meteen ook het duurste Latijns-Amerikaanse kunstwerk dat ooit geveild werd.

Op een veiling van Sotheby's in New York is dinsdagavond een recordbedrag betaald voor een schilderij van de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo. Het zelfportret van Kahlo met als titel "Diego y yo" (Diego en ik) ging voor 34,9 miljoen dollar (30,7 miljoen euro) onder de hamer. Het vorige record voor een werk van Kahlo (8 miljoen dollar in 2016) werd daarmee verpulverd. Nooit eerder werd een Latijns-Amerikaans kunstwerk voor zo'n hoog bedrag geveild.

Het werk "Diego y yo" uit 1949 staat symbool voor de zelfportretten met een intense en raadselachtige blik die Kahlo wereldberoemd maakten. Op dit werk verschijnt Diego Rivera's gezicht op Frida's voorhoofd, boven haar zwarte ogen, waaruit een paar tranen lijken te ontsnappen. 

Diego Rivera, die destijds dicht bij de Mexicaanse actrice Maria Felix stond, wordt afgebeeld met een derde oog, een teken van de kwellingen die hij zijn vrouw aandoet.

De koper van het schilderij is Eduardo F. Constantini , een beroemde Argentijnse kunstverzamelaar en de oprichter van het Museum voor Latijns-Amerikaanse Kunst in Buenos Aires (MALBA).

Meest gelezen