Tiental huiszoekingen in kader van "mestfraude": 11 mensen opgepakt

De politie heeft samen met inspecteurs van de Mestbank huiszoekingen verricht bij 10 bedrijven in de provincies Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Ze controleerden op de illegale handel in digestaat, ook in Bocholt en Tongeren. Er werden 11 mensen opgepakt. 

"De Mestbank en de politie voerden in verschillende landbouwbedrijven en mestverwerkingsbedrijven een huiszoeking uit in Tongeren, Bocholt, Geel en Beveren", begint Anja De Schutter van het parket Limburg. "Het gaat over illegale handel van digestaat, een restproduct dat ontstaat na het vergistingsproces. De handel in digestaat is heel strict gereglementeerd. Deze mestfraude is een inbreuk met een ecologisch nadeel en een gevaar voor de volksgezondheid". 

"In de loop van de dag hebben we 11 personen gearresteerd. Er wordt hen  laste gelegd dat ze deel uitmaken van een criminele organisatie, dat ze valsheid in geschrifte pleegde en voor inbreuken op het mestdecreet." Het onderzoek wordt voortgezet. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met de mestfraude die  eerder dit jaar aan het licht kwam. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is verontwaardigd en zegt dat er nog meer gecontroleerd zal worden op mestfraude in de toekomst. 

Meest gelezen