UHasselt zoekt wijsheidstanden voor onderzoek naar zenuwziekte en krijgt daar Amerikaanse steun voor

De Universiteit van Hasselt krijgt voor een onderzoek naar de zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth een beurs van 100.000 dollar van een Amerikaanse patiëntenvereniging. Het onderzoek gebruikt de stamcellen van wijsheidstanden om zo de Schwanncellen, die verantwoordelijk zijn voor de zenuwziekte, na te bootsen en te onderzoeken. 

De erfelijke zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth tast de zenuwen aan waardoor de spierkracht geleidelijk afneemt. De ziekte is niet levensbedreigend, maar beperkt de levenskwaliteit wel enorm. "Je kan het vergelijken met een elektriciteitskabel", begint professor Esther Wolfs. "Daar zit een beschermlaag rond en zo is dat ook bij de zenuwen. Daar zit een laagje myeline rond en bij mensen die de zenuwziekte hebben, raakt dat laagje beschadigd en breekt het af."

Wijsheidstanden

Om te onderzoeken hoe de ziekte zich kan ontwikkelen, moeten onderzoekers meer te weten komen over het defect in de Schwanncellen. Dat deden ze eerst via dierlijke proeven, maar nu hebben ze een menselijke stamcel gevonden waarin ze de ziekte CMT kunnen stimuleren. "In de kern van wijsheidstanden zitten stamcellen die we kunnen gebruiken en heel gelijkaardig zijn. Gewone tanden hebben die ook, maar die heb je meestal zelf nog nodig", lacht Wolfs. "Wijsheidstanden zijn eigenlijk toch afval en kunnen op deze manier nog nuttig gebruikt worden." 

Hopelijk zet dit onderzoek de eerste stappen naar de ontwikkeling van een nieuwe therapie.

Professor Esther Wolfs, UHasselt

Een Amerikaanse vereniging voor CMT-patiënten kreeg oren naar het onderzoek in Hasselt, en beslist nu om 100.000 dollar te doneren. "Volgend jaar mag ik mijn resultaten voorstellen in Miami", glundert Wolfs. "Een mooie erkenning voor toch uniek onderzoek dat hopelijk de eerste stappen kan zetten naar de ontwikkeling van een nieuwe therapie." 

Meest gelezen