Vaccinaties schakelen versnelling hoger: Soeverein in Lommel opent opnieuw als vaccinatiecentrum

In Noord-Limburg gaat het vaccinatiecentrum de Soeverein in Lommel terug open. En dat heeft alles te maken met het versnellen van de vaccinatiecampagne voor de derde prik. Nu is er in Noord-Limburg enkel een vaccinatiecentrum in Peer, maar dat is niet genoeg om op het einde van het jaar alle 65-plussers, zorgpersoneel en risicopatiënten een derde keer te vaccineren. 

Zo'n 40.000 mensen moeten nog gevaccineerd worden voor het einde van het jaar in regio Noord-Limburg. Om die capaciteit te kunnen dragen, hebben ze beslist de Soeverein in Lommel terug te openen als vaccinatiecentrum. "Er worden steeds meer groepen toegevoegd die hun derde prik moeten krijgen, dus zijn we genoodzaakt de capaciteit terug op te drijven", aldus centrummanager Maarten Mulkers. 

Vrijwilligers tot maart

"De 85-plussers hebben hun herhalingsprik al gehad, nu zijn de risicopatiënten en de 65-plussers volop aan de beurt. We zijn ook al mensen aan het uitnodigen uit de zorg en die een prik van Johnson & Johnson kregen." Daar is niet alleen veel capaciteit voor nodig, maar ook veel vrijwilligers. In Noord-Limburg zijn de vrijwilligers nog enthousiast, maar Mulkers vraagt zich af hoelang dat nog zal duren. "Als we overgaan naar de derde prik voor de ruime bevolking, gaat het nog even duren. We doen nu een rondvraag bij de vrijwilligers hoelang ze nog willen blijven helpen."

De vaccinatiecentra zullen zo snel mogelijk de brede bevolking een derde prik geven, maar daar hangen nog bepaalde voorwaarden aan vast. "We zijn gebonden aan de periode van 4 tot 6 maanden tussen de tweede en de derde prik", vertelt Mulkers. "We kunnen dus niet iedereen gelijktijdig uitnodigen, het zal echt in fases gaan. We denken daardoor nog tot maart open te blijven." Iedereen krijgt een boosterprik van Pfizer in de regio Noord-Limburg. 

Drukte in heel Limburg

Ook in Zuid-Limburg voelen ze dat de vaccinatiecampagne opnieuw versnelt. "We hebben hier wel een groot deel gepensioneerde artsen die vrijwillig komen helpen", vertelt Luc Hendrix. "Anders zou het niet haalbaar zijn. Voor gewone artsen en verpleegkundigen is het al bijzonder druk, dus we zijn blij dat we op de vrijwilligers kunnen rekenen." Bij Kemp en Duin merkt Kaat Ieven dat het drukker wordt. "Vroeger zaten er meer rustdagen tussen, nu wordt het echt puzzelen om al de groepen te kunnen behandelen. De druk voor de medewerkers mag niet onderschat worden." 

Meest gelezen