Vlaamse regering wil tegen volgend schooljaar oplossing voor urenlange busritten in buitengewoon onderwijs

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters van Open VLD wil dat er volgend schooljaar geen schrijnende toestanden meer zijn bij het busvervoer in het buitengewoon onderwijs. Uit een bevraging blijkt dat heel veel leerlingen 's ochtends een uur tot 2 en een half uur op de bus zitten. Het extra budget van de Vlaamse regering in september heeft de situatie amper verbeterd. Over 2 maanden moet er meer duidelijkheid zijn over een structurele oplossing.

Een kind van 3 dat voor dag en dauw de bus op moet naar school, en pas na half acht 's avonds terug thuis komt. Het is helaas de werkelijkheid voor sommige leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Het leerlingenvervoer waar zij recht op hebben loopt al jaren niet goed.

In september maakte Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) extra budget vrij. Het ging om 1,8 miljoen euro - goed voor een kleine 40 extra bussen - voor de dringendste noden. Maar dat heeft amper iets veranderd: het buitengewoon onderwijs klaagt nog steeds over dezelfde schrijnende toestanden.

De Vlaamse regering wil snel werk maken van een structurele oplossing, zeiden zowel minister Peeters als minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement. "We willen dat er volgend schooljaar dergelijke schrijnende toestanden niet meer gebeuren", zegt minister Peeters. Over de kabinetten heen en met experts wordt er de komende weken samengezeten. "Over 2 maanden moet er al een eerste rapport zijn", zegt Peeters.

Sommige kinderen hebben nu recht op collectief vervoer terwijl ze maar op 2 kilometer wonen

Lydia Peeters, Vlaams minister Mobiliteit, Open VLD

De Vlaamse regering ziet verschillende mogelijkheden. "Werken met collectieve opstapplaatsen bijvoorbeeld", zegt minister Peeters. "Ook mobiliteitscoaches inzetten, en voetganger- en fietsteams", zegt ze. Zo moeten leerlingen die dicht genoeg van de school wonen, geleerd worden om zelfstandig naar school te komen. "Sommige kinderen hebben nu recht op collectief vervoer terwijl ze maar op 2 kilometer wonen", zegt Peeters.

We spenderen nu bijna 2.700 euro per leerling voor de organisatie van het vervoer

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, N-VA

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)  wil nader bekijken of alle leerlingen wel écht recht hebben op het busvervoer. Over budgetten verder verhogen wordt dus niet gesproken. "Er wordt nu in totaal 107 miljoen euro voorzien voor de organisatie van het vervoer van 40.000 kinderen", zei Weyts daarover in het parlement. "Dat is bijna 2.700 euro per leerling. Ik denk dat we echt de budgetten veel beter kunnen besteden. We moeten fundamenteel herorganiseren", zegt Weyts. Ook de manier waarop de routes worden uitgestippeld moet beter. "Nu gebeurt dat letterlijk met pen en papier", aldus de minister.

Meest gelezen