8 oude windmolens maken plaats voor 12 nieuwe windturbines in het Kristalpark in Lommel

In Lommel is in het Kristalpark de firma Aspiravi gestart met de afbraak van 8 windmolens uit 2005 en 2007. Die moeten plaats maken voor 12 nieuwe windturbines met een hoger vermogen. Samen met 5 andere windturbines die er al stonden zijn ze goed voor een verdubbeling van de productie van groene stroom. 

"8 oude windmolens die al sinds 2005 en 2007 dienst doen, gaan we nu vervangen door 6 nieuwe in het Kristalpark in Lommel", begint An Schaubroeck van Aspiravi enthousiast. "Daarbovenop hebben we een vergunning voor nog 6 nieuwe windturbines. Samen met de 5 oude windturbines die blijven staan is dat goed voor een park van 17 windturbines." Daarmee realiseert Aspiravi naar eigen zeggen het grootste windpark op land in Vlaanderen dat in 1 keer wordt opgebouwd. 

(Lees verder onder de foto)

De ontmanteling van de oude windturbines zal op het einde van het jaar afgerond zijn. Eind 2022 dan, zullen de 12 nieuwe windturbines kunnen draaien. De nieuwe machines hebben een vermogen van 3,6 MW en een ashoogte van 106 meter. "Het windmolenpark nu heeft een vermogen van 26 MW, maar na de plaatsing van de 12 nieuwe windturbines zal het gaan om 53 MW,  meer dan een verdubbeling", stelt Schaubroeck. 33.400 gezinnen worden daarmee jaarlijks voorzien van groene stroom. 

Recycleerbare windturbines

De windturbines die worden afgebroken zullen een tweede leven kunnen leiden in het buitenland. "4 windturbines worden in Groot-Brittannië geplaatst en de 4 andere komen terecht in Oekranië", aldus Schaubroeck. Ook de funderingen van de oude windturbines worden maximaal gerecyleerd, een deel zelfs lokaal in de kraanwerkvlakken van de nieuwe windtubines in Lommel. 

De enorme groei aan groene stroom draagt bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen die vooropgesteld worden. De bouw van de windturbines past in het TACO2-plan om de provincie Limburg tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Omwonenden kunnen mee investeren in de windenergieprojecten. Daarover zal nog een informatiemoment worden georganiseerd.

Meest gelezen