Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaans Congreslid op de vingers getikt voor gewelddadige video

Het Republikeinse Congreslid Paul Gosar is door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gesanctioneerd voor het verspreiden van een gewelddadige tekenfilm waarin hij politieke tegenstanders aanvalt met een zwaard. Alle Democraten en ook twee Republikeinen stemden voor een officiële terechtwijzing, een zeer zeldzame sanctie in de VS.

De terechtwijzing werd goedgekeurd met 222 stemmen tegen 208. Alle Democraten, die in de meerderheid zijn, stemden voor en ook twee Republikeinen stemden in met de zwaarste sanctie die het Huis van Afgevaardigden kan uitvaardigen, vooraleer een Congreslid uit zijn ambt wordt gezet.

Paul Gosar uit Arizona, aanhanger van voormalig president Donald Trump, is één van de meest extreemrechtse leden van het Amerikaanse Congres. Op 8 november stuurde hij via Twitter een anime, een Japanse animatiefilm de wereld in, waarin hij samen met andere conservatieve Republikeinen verschillende politieke rivalen aanvalt. In de video wordt het progressieve Democratische parlementslid Alexandria Ocasio-Cortez gedood met een zwaard en ook een personage dat lijkt op president Joe Biden wordt aangevallen.

BEKIJK: Dit is een fragment van de bewuste clip waarvoor Paul Gosar gestraft wordt. Deze video bevat geweld.

Videospeler inladen...

Als we aanzetten tot geweld tegen onze collega's, sijpelt dat door naar het geweld in dit land

Alexandria Ocasio-Cortez

Gosar verwijderde de video nadat Twitter die als "haatdragend" bestempelde, maar houdt vol dat het om een "symbolische cartoon" ging. Zich ervoor verontschuldigen deed hij niet, tot grote verontwaardiging van Congresvoorzitter Nancy Pelosi, die zei dat "dit over intimidatie op het werk en geweld tegen vrouwen gaat". In een speech trok Alexandría Ocasio-Cortez van leer tegen Republikeinen die de video niet veroordeelden: "Waarom is het zo moeilijk om te zeggen dat dit fout is? Als we aanzetten tot geweld tegen onze collega's, sijpelt dat door naar het geweld in dit land", aldus Ocasio-Cortez.

De leider van de Republikeinse minderheidsfractie Kevin McCarthy bestempelde de sanctie als "machtsmisbruik" door de Democraten, om de aandacht af te leiden van nationale problemen. Nancy Pelosi antwoordde dat de veroordeling niets met politiek te maken heeft: "Deze acties vragen om een reactie. We kunnen niet toelaten dat parlementsleden elkaar voor de grap vermoorden. Dit is een gevaar voor onze politieke mandatarissen en een belediging voor de instelling." Paul Gosar kan in het Amerikaanse parlement blijven, maar wordt voortaan wel uitgesloten uit de commissies waarin hij zat.

Alexandria Ocasio-Cortez, progressieve Democrate in Amerikaans Congres
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen