Oscar McMahon, medestichter van Young Henrys, bij de twee bioreactoren.
foto Reuters

Bierbrouwer pakt klimaatcrisis aan door vrijgekomen CO2 te "voederen" aan algen: "400x efficiënter dan bomen"

Een bedrijf in Sydney (Australië) heeft een klimaatneutraal model ontwikkeld voor het brouwen van bier. Tijdens het gistingsproces wordt de CO₂ opgevangen en afgeleid naar een bioreactor met micro-algen, die op hun beurt in veevoer belanden. "Wij werken circulair en dat is de toekomst", zeggen de ontwikkelaars. "Overigens, aan de smaak van ons bier verandert niets." 

Overal wordt nagedacht over manieren om CO₂, het voornaamste broeikasgas, op te vangen en te hergebruiken. De Young Henrys-brouwerij in Sydney wist dat algen CO₂ opnemen en heeft haar brouwtechniek nu zodanig aangepast dat er een soort klimaatneutraal, circulair systeem ontstaat. 

De CO₂ die vrijkomt bij het gistingsproces, wordt opgevangen en met buizen afgeleid naar twee aparte zogenoemde bioreactoren, met elk zo'n 400 liter water. In die reactoren, die ze hebben gebouwd in samenwerking met wetenschappers, leven miljarden kleine organismen. Die micro-algen "eten" de koolstofdioxide, vermenigvuldigen zich en geven door fototsynthese uiteindelijk zuurstof vrij. 

"Elke bioreactor produceert evenveel zuurstof als twee hectare groen", vertelt Oscar McMahon van Young Henrys aan Reuters. "Als oplossing om CO₂ te capteren en zuurstof te produceren, is het ongelooflijk. We zouden ook heel onze site kunnen volplanten met bomen, maar het zou jaren duren eer ze dezelfde hoeveelheden van CO₂-opname en zuurstofvrijgave zouden bereiken." (lees door onder de video)

Bekijk in deze video hoe het werkt: "Zo wordt het nog leuker om een biertje te drinken".

Videospeler inladen...

We zouden ook bomen kunnen planten, maar het zou jaren duren om hetzelfde effect te bereiken

Oscar McMahon van brouwerij Young Henrys

Het proces met de algen in de bioreactoren werkt volgens hetzelfde principe als onze bomen en planten, die via fotosynthese dankzij het zonlicht CO₂ uit de atmosfeer halen tijdens hun groeiproces en zuurstof produceren. 

Alleen zijn de micro-algen heel wat efficiënter. Peter Ralph van de cel Klimaatverandering aan de Universiteit van Technologie in Sydney, zegt daarover: "Als we het hebben over de strijd tegen de klimaatopwarming, dan kunnen algen 400 keer efficiënter CO₂ opnemen dan een boom. Je hebt geen takken, geen wortels of andere structuren. Het is het pure systeem van fotosynthese dat koolstof omzet in biomassa, en daarom is het zo extreem efficiënt. Algen zijn wellicht de beste organismen om CO₂ te vangen."   

Algen kunnen 400 keer efficiënter CO₂ opnemen dan bomen

Professor Peter Ralph van de universiteit van Sydney

"Het circulair systeem van de toekomst"

De algen worden verwerkt in het veevoeder dat uit de graanresten gewonnen wordt, zodat een volledig circulair systeem ontstaat. "In plaats van telkens  een grondstof boven te halen om een nieuw product te maken, werken we circulair en gaan we de koolstof efficiënt gebruiken", zegt Peter Ralph. 

Dit circulaire model is de toekomst, gelooft de professor: "In de toekomst zoals ik die zie, gaan we veel werken met algen die overschotten gaan opeten, of het nu om CO₂ gaat, overschotten bij waterzuivering of van eten. Op die manier kunnen we circulair werken en de cirkel rondmaken. Industrieën zullen gaan werken met gerecycleerd koolstof, geen koolstof uit fossiele bronnen." 

Een biertje drinken maakt ons nu nog blijer

Amanda Thompson van Young Henrys

Volgt er nog een extraatje?

Het brouwerijverhaal kan mogelijk nog beter worden: de ontwikkelaars onderzoeken nu samen met de industriële groep Meat & Livestock Australia of de toevoeging van de algen de methaanuitstoot van de runderen kan verkleinen.  

Young Henrys benadrukt intussen dat hun bier niet anders smaakt door hun manier van werken. "Het is een vraag die ik veel krijg: zitten er algen in het bier? Het antwoord is 'neen'. Het bier is hetzelfde. De algen zijn deel van het proces, maar komen nooit in aanraking met het bier. Ons bier kleurt niet groen."

"Met de algentechniek waarmee we CO₂ omzetten in zuurstof kunnen we een klein beetje de wereld veranderen. Zo wordt het nog leuker om een biertje te drinken", zegt Amanda Thompson van Young Henrys. 

Meest gelezen