Archieffoto ter illustratie
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallend meer migrantenbootjes gevonden voor Belgische kust, parket: "Kans bestaat dat er lichamen zullen aanspoelen"

De afgelopen dagen zijn er opvallend veel ronddobberende bootjes gevonden voor de Belgische kust. Dat zegt het parket van West Vlaanderen. De bootjes zijn afkomstig van transmigranten en vluchtelingen die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te maken. Het parket sluit niet uit dat er de komende dagen lichamen zullen aanspoelen.

"Afgelopen weekend zijn er door de scheepvaartpolitie een drietal vaartuigen gevonden die lagen te dobberen op de Noordzee", aldus procureur Frank Demeester. Hij gaat bij het parket van West-Vlaanderen over dossiers van transmigratie. "Het ging over kleine vaartuigen waar waarschijnlijk al reddingsacties hebben op plaatsgevonden, waar toen dus wel de drenkelingen zijn gered, maar niet de bootjes. En de bootjes zijn dus blijven dobberen."

We vinden de afgelopen tijd wel meer ronddobberende vaartuigen

Frank Demeester

"We vinden de afgelopen tijd wel meer vaartuigen", gaat Demeester verder. "Met afgelopen weekend bij, en gisteren en vandaag, zijn in totaal 5 à 6 bootjes gevonden (...) Als u ziet welke aantallen van bootjes op dit moment op de Noordzee worden gezet ter hoogte van Noord-Frankrijk, en het aantal mensen dat wordt gered ... dan zou het kunnen dat er mensen vermist zijn en binnenkort lichamen aanspoelen aan onze Belgische kust."

Een van de gevonden bootjes zou een kajak zijn die wellicht werd gekocht in Decathlon. De winkelketen voor sportspullen kondigde onlangs nog aan dat het in enkele Noord-Franse filialen geen kajaks meer gaat verkopen.

Meest gelezen