Brugge krijgt tijdelijk standbeeld van frieteter

De stad Brugge leverde een vergunning af voor een standbeeld van een friet etende man op de bankjes op de Markt, ter hoogte het rechtse frietkraam aan het Belfort. “Een ultiem eerbetoon aan onze Belgische culinaire trots”, klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Het standbeeld is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), in het kader van de week van de friet. De Frieteter is een persoon die geniet van een puntzak met frieten. “Hiermee willen we de Belgische frietcultuur in de kijker zetten”, zegt Liliane Driesen, woordvoerster van het VLAM. 

Tijdelijke vergunning

Het standbeeld wordt op 28 november plechtig ingehuldigd, maar zal eind november 2022 ook weer verdwijnen. Het standbeeld kreeg een positief advies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en een vergunning van de stad Brugge. Al wou die laatste niet meteen meestappen in het verhaal. “Er was eerst een voorstel om het beeld vlak bij dat van Breydel en De Coninck te plaatsen, maar dat vonden we te ver gaan. Een permanente vergunning zag de stad ook niet zitten”, zegt schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V).

Meest gelezen