Radio 2

Oprichter van "Molengeek" Ibrahim Ouassari verkozen tot "Brusselaar van het jaar"

Ibrahim Ouassari is verkozen tot Brusseleir van’t joêr. Hij is de stichter van het project "Molengeek" waar jonge mensen uit Sint-Jans-Molenbeek voorbereid worden op een job. Oud-politicus Hugo Weckx is uitgeroepen tot "Brusseleir vè't Leive". De vereniging be.brusseleir reikt de prijs ieder jaar uit aan mensen die zich verdienstelijk hebben ingezet voor Brussel en de uitstraling van de stad.

"Voor mij is deze prijs een grote eer", zegt Ibrahim Ouassari (zie video hieronder). "In 2015 heb ik "Molengeek" opgericht. Het is een plek waar jonge mensen zonder diploma hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Op die manier maken zij meer kans om aan de slag te kunnen gaan in een bedrijf."

Videospeler inladen...

Oud-politicus voor CD&V Hugo Weckx is uitgeroepen tot Brusselaar voor het leven. Weckx was gedurende zijn carrière schepen in Sint-Agatha-Berchem, kamerlid en zetelde ook in de senaat. Hij is intussen bijna 87. "Dit is een mooie bekroning", zegt Weckx. "Als je enkele weken voor je 87ste Brusselaar wordt van deze stad, dat is echt een geschenk."

Weckx neemt de gelegenheid te baat om een oproep te doen aan de politici van vandaag. "Er gaan geregeld stemmen op om de 19 gemeenten van het gewest samen te smelten. Maar ik zeg: laat die 19 gemeenten wat ze zijn. Je kan toch moeilijk Molenbeek samenvoegen met Ukkel? Dat zijn toch twee totaal verschillende gemeenten? Die eigenheid van elke gemeente maakt Brussel tot wat het vandaag is", aldus Weckx.

Radio 2

Hugo Weckx was van 1988 tot 1995 Vlaams minister van onder meer Onderwijs en Cultuur.

Hij zette zich hard in voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Het is ook Weckx die de bevoegdheid Brusselse Aangelegenheden binnen de Vlaamse regering in het leven heeft geroepen. Een bevoegdheid die trouwens nog altijd bestaat en die Weckx gebruikte om Brussel als hoofdstad van Vlaanderen in verscheidene Europese steden te promoten, aan de hand van o.a. de tentoonstelling Bruisend Brussel. Die missies lagen meer dan een keer onder vuur van het FDF en andere Franstaligen in het Brussels parlement.

Als minister van Cultuur kocht Weckx, in tijden dat de overheid zwaar moest besparen, met een leasingcontract de gebouwen van het Kaaitheater aan het Saincteletteplein. Hij liet ook de concertzaal AB renoveren.

Meest gelezen