Coronablog - Vlaamse regering bespreekt morgen steunmaatregelen, politieke spanningen over vaccinatieplicht

Het Overlegcomité nam gisteren opnieuw maatregelen om de vierde coronagolf in te dijken. En dat roept nog veel reacties en vragen op. Intussen blijven de cijfers stijgen. Meer dan 2.800 coronapatiënten liggen in het ziekenhuis, van wie 568 op intensieve zorg. Volg het belangrijkste en belangwekkendste nieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Verplichte vaccinatie zorgpersoneel leidt tot spanningen binnen regering-De Croo

Er dreigt een conflict binnen de regering-De Croo over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. PS-vicepremier Dermagne heeft een eigen voorstel op tafel gelegd. Hij gaat daarmee in tegen het akkoord dat maandag bereikt was op basis van het voorstel van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. 

Voor de Franstalige socialisten kan een echt ontslag van een vaccinweigerende zorgkundigde alleen wanneer iedereen verplicht gevaccineerd moet worden. In het voorstel van Dermagne wordt het contract vanaf april opgeschort en komt er dus geen echt ontslag. De vaccinweigeraar krijgt daardoor tijdelijke werkloosheid uitbetaald. Het voordeel van die tijdelijke werkloosheid is dat de uitkering niet vermindert in de tijd zoals een klassieke uitkering. 

Morgenochtend staat de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel op de agenda van kernkabinet. De kwestie leidde eerder vandaag al tot een verhitte discussie in de Kamer.

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: "Bespreken of steunmechanisme weer kan voor beperkte groep bedrijven, in nachtleven en evenementensector"

Morgen bekijkt de Vlaamse regering welke sectoren er tijdelijk opnieuw op extra overheidssteun kunnen rekenen, nu de coronamaatregelen opnieuw verstrengd zijn. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) gezegd in "Het journaal".

"In de vorige coronaperiode hebben we ons bedrijfsweefsel enorm ondersteund. Sommige sectoren hebben het nu opnieuw enorm moeilijk, en daarom gaan we bespreken of het een optie is om het beschermingsmechanisme opnieuw open te zetten voor een beperkte groep. Dat kan bijvoorbeeld voor het nachtleven, of de evenementensector, waar het opnieuw annulaties regent, hoewel er met de coronapas en het mondmasker veel mogelijk is. We zullen bekijken wie er in een acuut negatieve situatie zit." 

Dat de rek er bij de bevolking stilaan uit is, door de steeds veranderende coronamaatregelen, kan op begrip rekenen bij Crevits. "Ik begrijp dat mensen triest zijn. We hadden gehoopt dat de vaccinatie meer mogelijkheden zou bieden", aldus Crevits.

Videospeler inladen...

Winterpret in Brussel: met coronapas en polsbandje

De stad Brussel heeft beslist om tijdens Winterpret, en dus op de Brusselse kerstmarkt, het protocol met coronapas in te voeren en met polsbandjes te werken voor wie iets wil eten, drinken of de attracties wil bezoeken. Iedereen ouder dan 16 jaar kan met een geldig Covid Safe Ticket een polsbandje ophalen aan de verschillende punten langs het parcours.

Op Winterpret geldt in de eerste plaats een mondmaskerplicht voor iedere bezoeker vanaf 10 jaar. Ook de handelaars en exploitanten op de kerstmarkt dragen verplicht een mondmasker. Alle bezoekers die ouder zijn dan 16 jaar, moeten daarbovenop verplicht een polsbandje ophalen, met een geldige coronapas.

Langs het parcours zullen de kraampjes waar de polsbandjes verkrijgbaar zijn, elke dag open zijn van 11 tot 21 uur. De polsbandjes zijn één dag geldig. Indien de bezoekers een polsbandje hebben, kunnen zij eten en drinken bestellen op de kerstmarkt of de andere attracties, mogen ze aankopen doen en attracties betreden. 

Winterpret breidt dit jaar bovendien uit naar Ter Kamerenbos, waar een tweede schaatsbaan geïnstalleerd wordt. Op de schaatsbaan moet iedereen ouder dan 16 jaar een Covid Safe Ticket voorleggen. Langs het parcours zal alcoholgel ter beschikking zijn. Markeringen op de grond geven de looprichting aan. De terrassen vallen onder de regels voor de horeca buiten.

"De Stad Brussel en de organisatoren zullen zich op elk moment aanpassen aan de beslissingen die worden genomen door de bevoegde instanties, waarmee zij permanent in contact staan", klinkt het.

Archief
Nicolas Maeterlinck

Ook Menen schrapt alle stadsevenementen tot eind januari

De stad Menen (West-Vlaanderen) heeft beslist om alle eigen, stedelijke evenementen te schrappen tot en met 28 januari 2022. De extra maatregel komt er door te hoge coronacijfers. Onder meer de ééndagskerstmarkt in Lauwe wordt geschrapt.

Door de stijgende coronacijfers annuleert Menen onder meer de Nieuwjaarsloop. Ook de eendagskerstmarkt in Lauwe op 11 december, de grootste van West-Vlaanderen, wordt geschrapt. Jaarlijks lokt de kerstmarkt met zo'n 150 kraampjes duizenden bezoekers. Het is het tweede jaar op rij dat de markt niet doorgaat.

De stad Menen laat ook weten dat het alle Covid Safe-draaiboeken opvraagt bij organisatoren van evenementen in openbare gebouwen en op het openbaar domein. Ook vraagt de stad alle organisatoren van evenementen uitdrukkelijk om alle geldende maatregelen strikt na te leven. De ordediensten zullen daarop toezien, klinkt het.

UZ Brussel denkt na over structurele maatregelen: "Het virus gaat niet stoppen"

Het UZ Brussel denkt na over structurele maatregelen qua organisatie van het ziekenhuis om de coronacrisis op langere termijn beter te kunnen aanpakken. "Corona wordt namelijk iets endemisch", legt CEO Mark Noppen uit.

"Het virus gaat niet stoppen. Dit is een verhaal dat we nog jaren gaan meedragen. Elk jaar gaan we dit ten minste één keer meemaken, vermoedelijk in de herfst. De optimisten schatten tussen de drie en de vijf jaar, pessimisten tussen de vijf en de tien jaar", zegt dokter Noppen in "De afspraak" op Canvas.

"Wat we nu doen met de coronamaatregelen, da's branden blussen. Dat houd je niet vol. We denken daarom na over een manier waarop we kunnen omgaan met het feit dat we elk jaar ten minste één keer een periode gaan hebben waarin we relatief veel covidpatiënten gaan hebben", aldus dokter Noppen.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een betere spreiding van de ziekenhuisactiviteiten of het aanleggen van een reservekorps van verpleegkundigen en artsen die kunnen ingezet worden als er weer meer covidpatiënten binnenstromen.

Videospeler inladen...

Volledige kleuterafdeling in Vilvoorde preventief gesloten na coronabesmetting bij leerkrachten

Alle kleuters van basisschool De Knipoog in Vilvoorde moeten nog de hele week van thuis uit les volgen. "Verschillende leerkrachten testten afgelopen week positief op het coronavirus. Daarom heeft de directie beslist om de hele kleuterafdeling een paar dagen preventief te sluiten", aldus burgemeester Hans Bonte (Vooruit).

Lees meer in dit artikel:

Ook Griekenland verstrengt de maatregelen voor niet-gevaccineerden

Ook Griekenland verstrengt de maatregelen voor niet-gevaccineerden. Vanaf maandag zullen die niet meer naar de fitnesszaal, musea of de film kunnen, ook niet als ze negatief hebben getest. Ze waren al uitgesloten van restaurantbezoek. 

In een televisietoespraak noemde premier Mistotakis de huidige golf van covid-besmettingen “een pandemie van de niet-gevaccineerden”. Hij zei dat het land onnodig veel mensen ziet sterven omdat de vaccinatiegraad er maar 62 % bedraagt. Om de oudere bevolking (+60) te overtuigen een derde prik te halen, zal hun vaccinatiecertificaat maar zeven maanden geldig blijven na de tweede prik. Ook Griekenland kampt momenteel met een zware vierde golf. Het land telt ongeveer evenveel inwoners als België, en meldde vandaag 63 overlijdens. 

Vaccinoloog Pierre Van Damme over boosterprik: "Versterken van immuniteit op langere termijn"

Vaccinoloog Pierre Van Damme hoopt dat de derde coronaprik een langdurige immuniteit zal bieden. Dat zo'n herhalingsprik nodig is voor een volledig vaccinatieschema is intussen duidelijk geworden, zegt hij in "De wereld vandaag" op radio 1. Nochtans waren er ook uit wetenschappelijke hoek tot voor kort twijfels bij het nut van een derde prik voor de brede bevolking. 

“Als een vaccin op de markt komt moet er de tijd worden genomen om na te
gaan wat het ideale vaccinatieschema is. Dit was ook het geval met de vaccins voor hepatitis B en het humaan papillomavirus. In een normale situatie neemt men 6 maanden te tijd om te kijken wat het beste resultaat geeft, maar tijdens een pandemie is dat gewoon niet mogelijk. Dat betekent dat men start met een goed product, maar pas later kan zien hoelang het gaat werken.”

Volgens Van Damme is het nu dus duidelijk geworden dat een herhalingsvaccinatie nodig is voor het vervolledigen van het vaccinatieschema. “We zien nu dat de eerste vaccinaties hun werk hebben gedaan, ze beschermen mensen tegen het ergste, maar niet tegen infectie en de besmettelijkheid. Dat is waar de boosterprik voor dient: het versterken van immuniteit op lange termijn. En dan praten we niet over immuniteit van een paar maanden, maar jaren.”

De professor haalt aan dat ze veel contact hebben met Israël, waar al 4 miljoen mensen een derde prik van het Pfizer-vaccin kregen. “Uit hun gegevens zien we dat vooral de bescherming tegen infectie en ziekenhuisopname stijgt. Het is daar heel duidelijk dat de besmettingscijfers sterk zijn gedaald door de boosterprik.”

Het is heel duidelijk dat de besmettingscijfers in Israël sterk zijn gedaald door de boosterprik

Vaccinoloog Pierre Van Damme

Toch zijn er nog veel mensen die door de huidige coronacijfers niet geloven dat het vaccin heeft gewerkt, en vrezen ook voor een 4e en een 5e prik. Professor Van Damme benadrukt dat de eerste twee vaccins er nu voor hebben gezorgd dat er veel minder mensen op intensieve zijn beland. “Als je kijkt naar de kans om op intensieve zorg terecht te komen als gevaccineerde is dat veel kleiner dan wanneer je niet gevaccineerd bent. Dat hebben we kunnen bekomen door het huidig vaccinatieprogramma. Hadden we dat niet gedaan dan lagen die cijfers nog veel hoger en dan was de situatie compleet dramatisch geweest."

Over het 4e en 5e vaccin is er ook bij hem nog wel onzekerheid. “We hopen dat een 3e prik zal zorgen voor bescherming op lange termijn, maar dat is nooit met zekerheid te zeggen. We kunnen alleen maar de gevaccineerden goed opvolgen en daardoor beslissingen maken over het verdere verloop van de vaccinatiecampagne."

Duitse deelstaten zijn het eens over strengere aanpak van coronacrisis

In Duitsland zijn de federale regering van Angela Merkel en de 16 deelstaten het eens geworden over strengere maatregelen tegen de coronacrisis. De maatregelen zijn vooral bedoeld voor niet-gevaccineerden en worden van kracht op basis van de situatie in de ziekenhuizen.

Als het aantal coronapatiënten per 100.000 inwoners in een periode van zeven dagen hoger ligt dan 3, zal de eerste fase van nieuwe beperkingen ingaan. Het gaat dan om de zogenoemde 2G, waarbij enkel volledig gevaccineerden en mensen die hersteld zijn worden toegelaten in vrijetijds- cultuur- en sportvoorzieningen. Dat geldt niet voor wie jonger is dan 18 jaar. In een aantal deelstaten is die drempel al bereikt en worden de maatregelen dus van kracht. Als de hospitaalratio gedurende vijf dagen lager ligt dan 3, worden de maatregelen opnieuw versoepeld.

Als dat cijfer echter boven de 6 per 100.000 inwoners ligt, zullen ook volledig gevaccineerde of herstelde mensen een negatieve test moeten voorleggen vooraleer ze in openbare gelegenheden binnen mogen.

Gezondheidszorg is in de Bondsrepubliek grotendeels een bevoegdheid van de deelstaten, maar ook de federale regering heeft er iets over te zeggen. Daardoor was er overleg nodig tussen bondskanselier Angela Merkel en de deelstaten. Ook Duitsland kampt met een forse toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. 

Oostenrijkse regio's Salzburg en Opper-Oostenrijk gaan opnieuw in lockdown

Vanaf maandag wordt in de deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk opnieuw een volledige lockdown van kracht. Mensen mogen dan enkel nog hun huis verlaten om voeding of geneesmiddelen te kopen, te sporten in open lucht of naar het werk te gaan. De meeste winkels, de horeca en scholen sluiten opnieuw de deuren. Enkel essentiële winkels zoals kruideniers, supermarkten en apotheken blijven open.

Salzburg en Opper-Oostenrijk (met onder meer de stad Linz) kampen opnieuw met een hoog aantal coronabesmettingen en de ziekenhuizen liggen er vol. Die twee deelstaten hebben ook een erg lage vaccinatiegraad. Ze waren vorige week de eersten om een lockdown op te leggen aan niet-gevaccineerden. Nadien is die in heel Oostenrijk van kracht geworden. Het is niet duidelijk of de rest van het land nu ook het voorbeeld van Salzburg en Opper-Oostenrijk gaat volgen.

Het is de bedoeling om het virus onder controle te krijgen en tegen Kerstmis de samenleving opnieuw te openen. De overheid van Salzburg roept de inwoners op om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Meest gelezen