Dancinguitbaters staan voor moeilijke keuze: “We staan met onze rug tegen de muur”

De nieuwe coronamaatregelen zetten dancinguitbaters voor een moeilijke keuze: een mondmasker op de dansvloer of een coronazelftest aan de ingang. “De politiek heeft het slim gespeeld, maar wij staan nu met onze rug tegen de muur”, zegt Kurt Saey, uitbater van Club 54 in Oedelem bij Beernem.

Het Overlegcomité besliste gisteren dat het nachtleven mag openblijven. Ze kunnen dat doen op twee manieren: een mondmasker op de dansvloer of een coronazelftest aan de ingang. “We zijn er nog niet uit. Voorlopig denken we aan het scenario met het mondmasker, maar dat is eigenlijk niet doenbaar voor de klanten”, zegt de uitbater van Club 54 in Oedelem.

Praktisch onhaalbaar

“Het is gewoon te moeilijk om alles op twee dagen nog rond te krijgen.” Nu nog een testdorp bouwen om zelftests te doen, is volgens Kurt praktisch onhaalbaar. “We kunnen geen 500 klanten een kwartier lang buiten laten wachten op hun uitslag. Maar het ander initiatief is even slecht. We hebben op Facebook gezet dat we voorlopig voor de mondmaskers gaan en er kwamen al veel negatieve reacties van mensen die niet willen komen.”

Kurt haalt ook het probleem met de richtlijnen aan. “We hebben nog geen exacte richtlijnen gekregen van de overheid. Waarschijnlijk komen die pas de dag voordien. Dan kan je het niet meer organiseren. ’t Is een beetje kiezen tussen cholera en de pest. We staan met onze rug tegen de muur. We willen het zo aangenaam mogelijk maken voor de klanten.”

Geen besmettingen

“We zijn al 7 weekends open zonder probleem. Er is altijd veel volk en iedereen heeft zin om uit te gaan.” Gemiddeld krijgt de club een 800 à 900 klanten over de vloer. “Maar we hebben nog geen enkel bericht gekregen dat iemand hier besmet is geraakt. Al geeft de coronapas wel een vals gevoel van veiligheid.”

Mondmaskers

Twee weken geleden kwam er de beslissing dat horecapersoneel een mondmasker moest dragen. “Ik snap niet waarom, maar we hebben het toch maar gedaan. Dansen met een mondmasker is helemaal geen optie. Het is veel te warm, mensen hangen op elkaar en dat is niet controleerbaar. Als je iets aan het drinken bent, moet het niet. Zo gaat iedereen zonder mondmasker zeggen dat ze aan het drinken zijn.”

Een verplichte sluiting met steunmaatregelen was beter geweest

Kurt Saey, uitbater van Club 54 in Oedelem

Sluiting

“Een verplichte sluiting met steunmaatregelen was beter geweest”, zegt Kurt.” Maar de politiek heeft het slim gespeeld. Ze hebben doelbewust geen sluiting opgelegd omdat ze anders moeten betalen en ze hebben nu al geen geld meer. Ze hebben nu maatregelen opgelegd waardoor sommige zaken zelf gaan sluiten, maar zonder steunmaatregelen.”

Meest gelezen