Eerste "boosterprik" tegen het coronavirus in Nederland is toegediend aan 90-jarige vrouw

In Den Haag heeft de 90-jarige Ank Ruiterman als eerste in Nederland een zogenoemd "boostervaccin" gekregen. De volgende weken zullen eerst de Nederlanders van meer dan 80 jaar een dergelijke extra vaccin krijgen als ze dat willen. Daarna volgen de andere Nederlanders. In ons land worden sinds vorige maand al boosterprikken gezet. 

Volgens de Nederlandse omroep NOS had de nieuwe vaccinatiecampagne met een boostervaccin moeten beginnen op 6 december, maar dat is vervroegd omdat de cijfers slechter worden. 

Vandaag heeft Ank Ruiterman de eerste booster gekregen. Er wordt voorrang gegeven aan wie ouder is dan 80 jaar. Dat zijn ongeveer 740.000 mensen in Nederland. Ook zorgverleners -zo'n 700.000 zijn er dat- zouden in aanmerking komen voor een derde prik.

Bekijk hoe de eerste boosterprik van Nederland aan Ank Ruiterman wordt gegeven.

Videospeler inladen...

Vanaf januari zouden de mensen tussen 60 en 80 aan de beurt komen, daarna de jongeren. Net zoals bij ons gaat dat nu enkel over de vaccins van Pfizer en Moderna. 

Steeds meer landen in Europa willen een derde prik of boostervaccin toedienen omdat de werking van eerder toegediende vaccins afneemt of omdat sommige vaccins niet zo goed leken te beschermen als gedacht. Bij Pfizer en Moderna zou dat wel het geval zijn. 

Overigens zijn er in Nederland vandaag 23.600 besmettingen geregistreerd. Dat is een record voor onze noorderburen. 

Meest gelezen