Radio 2

Aalter heeft eerste duurzame viswinkel in België: "Waarom vis invoeren van de andere kant van de wereld?" 

Tom De Jaeger uit Aalter heeft met zijn viswinkel het eerste Visserij Verduurzaamt Certificaat behaald. Hij krijgt dat omdat minstens 90 procent van zijn vis uit de Noordzee komt. "Enkel voor zalm maken we een uitzondering, die vind je helaas niet in de Noordzee", zegt de visboer.

Een viswinkel in Knesselare, bij Aalter, heeft als eerste in België het Visserij Verduurzaamt Certificaat behaald. Dat certificaat krijgen viswinkels als minstens 90 procent van hun vis uit de Noordzee komt. Bij uitbater Tom De Jaeger komt nagenoeg al zijn vis uit de Noordzee, maar liefst 95 procent. Het certificaat ziet hij als een mooie erkenning: "Er zwemmen maar liefst 30 lekkere vissen in onze eigen Noordzee. Waarom zou je dan vis invoeren van de andere kant van de wereld?"

Is er even geen kabeljauw uit de Noordzee? Dan  verkopen we die tijdelijk niet

Visboer Tom De Jaeger

De visboer vindt het maar normaal om alleen vis te verkopen die lokale vissers gevangen hebben. "Tong, pladijs of mooie meid (nvdr heek): dat zijn echt zeer lekkere vissoorten. Wij verkopen voortaan wat de Belgische vissers aan land brengen", zegt hij. "Is er heel even geen kabeljauw uit de Noordzee? Wel, dan verkopen we die tijdelijk niet. Er zijn altijd lekkere alternatieven te vinden."

Uitzondering voor zalm

Enkel voor zalm maakt de viswinkel een uitzondering. "Die vind je niet in de Noordzee, en dat is toch een populaire vis die je moet aanbieden. Maar voor de rest gaan we helemaal lokaal", klinkt het nog.

kasto80

Meest gelezen