Archiefbeeld ter illustratie.
Getty Images (Luis Alvarez)

Onrust bij werkgevers over hoe telewerkplicht wordt gecontroleerd: "Willen tijd krijgen om ons aan te passen"

Nu telewerk opnieuw verplicht wordt, vragen werkgevers zich af hoe ze daarop gecontroleerd zullen worden. Wellicht zal de online registratietool uit de vorige periode van telewerkplicht worden hergebruikt, al zorgde die toen al voor frustratie. Door de huidige onduidelijkheid vraagt werkgeversorganisatie Voka bij de controles een overgangsperiode van een week. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat bedrijven voldoende flexibiliteit zullen blijven behouden.

Tot 12 december worden 4 dagen telewerk per week verplicht, vanaf 13 december worden dat 3 dagen, zo besliste het Overlegcomité gisteren. In de praktijk betekent dat voor de bedrijven en werkgevers weer wat extra administratie. Want in de vorige periode van verplicht telewerk moesten zij online bij RSZ registreren hoeveel mensen er konden thuiswerken en hoeveel er nog op de vloer vereist waren.

Dat was een systeem met kinderziektes, dat toen al voor wat frustratie zorgde. Het verklaart waarom ze bij werkgeversorganisaties VBO en Voka eens diep zuchten bij de vooruitblik op dat paperassenwerk. "Kafkaiaans", noemde VBO-topman Pieter Timmermans het eerder al.

"Het is niet de overheid of de bedrijfsleiding die het ritme van een bedrijf kan bepalen, het is de markt die bepaalt hoe snel we moeten kunnen schakelen", zegt Daniëlle Vanwesenbeeck (CEO Mastermail).

Videospeler inladen...

Werkgevers willen overleg

Toch heerst er nu extra bezorgdheid, zo zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Heel wat bedrijven hebben ons vandaag gecontacteerd omdat er geen duidelijkheid is over hoe die registratie zal verlopen. Er komt een RSZ-tool, maar de vraag is wanneer die er zal zijn, hoe die er zal uitzien en welke formaliteiten zullen worden opgelegd. Maandag moet het telewerk ingaan, maar vandaag is er bijzonder veel onduidelijkheid over hoe dat zal moeten lopen. Bedrijven zijn ongerust over heel wat nieuwe administratieve paperassen die ze zullen moeten invullen."

Wij vragen dat de bedrijven de eerste week kunnen rekenen op wat inschikkelijkheid, mocht er iets niet in orde zijn

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

Het overleg daarover moet nog worden ingepland, geeft het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) toe. "De vraag is: zal er een nieuwe tool ontwikkeld worden of wordt toch dezelfde gebruikt? Daarover vragen wij dringend overleg met de regering, om te zien hoe dat op een makkelijke manier kan worden ingevuld", aldus Maertens, die ook om een overgangsperiode vraagt. "Wij vragen dat de bedrijven de eerste week kunnen rekenen op wat inschikkelijkheid, mocht er iets niet in orde zijn."

Verantwoordelijkheid

Bij ondernemersorganisatie Unizo maken zich wat minder zorgen dan Voka over de technische kant van de zaak. "Ik vermoed dat ze gewoon die vorige tool zullen gebruiken", zegt adviseur Lieven Cloots. "Technisch is dat niet zo complex. Maar al die extra administratieve verplichtingen zijn gewoon een beetje onnozel voor een manier van werken die veel bedrijven toch al in de praktijk toepasten."

Minister Crevits liet vanochtend weten dat ze zich engageert om de administratieve rompslomp zoveel mogelijk te beperken. "Bedrijven hebben daar voor stuk autonomie in, zolang ze redelijk zijn." Toch is ze ook streng voor de werkgevers. "Ik verwacht van hen wel de houding die ze zelf vragen, namelijk verantwoordelijkheid. Kijk wie er kan telewerken en zorg er dan ook voor dat die de komende weken 4 dagen thuiswerken."

Er wordt samen met het federale niveau nog bekeken op welke manier het verplichte thuiswerk gecontroleerd kan worden, zo vertelde Crevits in "Het journaal".

"Werkgevers bepalen nog altijd zelf in welke functies telewerk kan gebeuren. Er is afgesproken dat ze daarvoor nog meer dan een week de tijd krijgen, tot 30 november. En dan zal er gecontroleerd worden of dat ook zo gebeurt, of een werkgever zijn voeten daaraan veegt. Wat ik niet denk", voegt Crevits daar nog aan toe. 

"We hebben lessen getrokken uit de periode waarin thuiswerk voltijds verplicht was, nu is er sowieso meer flexibiliteit. Want het blijft mogelijk om één dag per week op het bedrijf zelf te gaan werken."

Bekijk hier Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het gesprek met minister Crevits in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen