Radio 2

Onderzoekskeuken in Roeselare wil voeding voor grootkeukens nog gezonder en lekkerder maken

De Food Research and Development Hall (FR&D Hall) in Roeselare zal onderzoeken hoe het eten in grootkeukens gemaakt wordt. “Ons doel is om het eten uit de grootkeukens nog lekkerder en voedzamer, maar ook smakelijker te maken voor het oog van de eindconsument”, zegt Brian Desplinter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen. 

De FR&D Hall is een project van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, Flanders’ Food en de hogeschool Vives. “We hebben de grootkeukens en de eindconsumenten bevraagd en daaruit bleek dat de maaltijden, die worden geserveerd in ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen wel wat beter kunnen. Soms laten smaak en uitzicht van die maaltijden te wensen over; waterkringen op het bord, te donkere groentes of te droge worsten of filets. In de FR&D Hall voeren we testen uit hoe we dit kunnen verbeteren”, vertelt Brian Desplinter van POM West-Vlaanderen. 

Serie testfaciliteiten om voedsel te optimaliseren

De FR&D Hall (kostprijs 320.000 euro) is de eerste van een reeks testfaciliteiten voor grootkeukens, maaltijdbereiders en zorg- en gezondheidsinstellingen. Voorlopig is de FR&D Hall ondergebracht in het Huis van de Voeding in Roeselare. In 2022 krijgt het een plaats in het Food Innovation Park, dat er moet komen. Zo kunnen de voorbereidingen van de maaltijden in de voedingsverwerkende industrie gesimuleerd en verbeterd worden, waar het nodig is. 

Radio 2

Bereidingswijzes uittesten

Concreet worden in de FR&D Hall bereidingswijzes uitgetest en verbeterd. Onderzoeker Helmund Vandeborre aan de Vives-hogeschool, houdt zich onder meer bezig met broccoli. “Hoe lang je deze groente moet stomen én laten afkoelen om ze knapperig en mooi groen te houden, is maar één van de testen, die we hier uitvoeren”, vertelt hij. “Maar bijvoorbeeld ook hoe je een stukje gepaneerd vlees op de best mogelijk manier bereidt of hoe je een bord er nog smakelijker kan laten uitzien. Wij voeren het onderzoek uit, waar de grootkeukens geen tijd of installaties voor hebben en daar zijn zij ook zeker vragende partij voor." 

Meest gelezen