Archieffoto: natuurbegraafplaats in Zoersel

Groen wil dat er natuurbegraafplaats komt in Diest: "Mensen worden graag uitgestrooid in de natuur"

Oppositiepartij Groen wil dat er een natuurbegraafplaats komt in Diest. Dat is een begraafplaats in de natuur waar assen van overledenen kunnen worden uitgestrooid of begraven. In sommige gevallen kunnen overledenen er ook worden begraven. 

Steeds meer steden en gemeenten leggen een natuurbegraafplaats aan omdat mensen ook na hun dood dicht bij de natuur willen zijn of willen opgaan in de natuur. En daarom mag Diest niet achterblijven, vindt gemeenteraadslid David Celis (Groen): "Dit moet mogelijk zijn in Diest. Sommige gemeenten gebruiken daarvoor een stuk grond van het Agentschap Natuur en Bos, maar ik denk dat Diest zelf grond genoeg heeft. We hebben zo'n 800 hectare OCMW-grond die we daar bijvoorbeeld voor zouden kunnen gebruiken." 

"In het buitenland is een natuurlijke begraafplaats al veel meer ingeburgerd dan hier, daar is dat een groot succes. Maar ook bij ons is er steeds meer vraag naar", zegt Celis. "Veel mensen willen geen grote begraafplaats met een zerk, maar worden liever uitgestrooid in de natuur. Voor de nabestaanden is het ook veel aangenamer om afscheid te nemen in een bos waar dan enkele banken staan." Groen zal aan het stadsbestuur vragen om een commissie op te richten die kan uitzoeken of en hoe dit in Diest gerealiseerd kan worden. 

In Glabbeek komt er binnenkort een natuurbegraafplaats en in Beersel wordt er zelfs al een tweede plaats ingericht waar je in het bos uitgestrooid kan worden.

Meest gelezen