In het Hasseltse Café Café wacht je je testresultaat straks af tijdens een pintje: "Er liggen 1.500 sneltesten klaar"

Maxim Willems van de Hasseltse muziekkroeg Café Café blijft niet bij de pakken neerzitten en gaat zelf een testprocedure voorzien. Vanaf zaterdag moet in het nachtleven een Covid Safe Ticket gecombineerd worden met mondmaskers of sneltesten alvorens binnen te gaan. “Klanten wachten hun testresultaat af bij een drankje, voor ze het clubgedeelte mogen betreden”, legt de café-uitbater uit.

In Café Café, een van de bekendste uitgaanspots in Hasselt, bederven de nieuwe maatregelen de feestvreugde niet. “Iedereen testen is de enige manier om het nachtleven echt veilig te maken”, vindt Willems. “Dat is alles behalve leuk en bovendien moeilijk te organiseren voor grote clubs, maar de ziekenhuizen liggen nu eenmaal vol. Voorlopig gaan we er op deze manier het beste van maken.”

Subtiel briefje

“Praktisch gezien gaat het als volgt in zijn werk: klanten komen binnen in een goed verluchte ruimte, na het tonen van de coronapas. Vervolgens nemen ze een sneltest af onder het toezicht van ons personeel. Het resultaat kan afgewacht worden tijdens een pintje of een ander drankje. Mensen met een negatief resultaat krijgen een bandje en kunnen de feestruimte betreden. Wie positief test zal subtiel een briefje ontvangen met de boodschap dat hij of zij de zaak hoort te verlaten.”

"Om het testgebeuren werkbaar te maken, is de cafébaas genoodzaakt om een inkomsom in te voeren. “Normaal gezien mag iedereen gratis binnen, maar voorlopig vraag ik vijf euro om alle kosten te dekken. Ik ben vandaag alvast een eerste lading met 1.500 tests gaan halen.”

Centraal testpunt

Tenslotte denkt Willems dat het tijd is voor centrale testpunten in de stad. “Ik heb dat al eens voorgesteld aan het stadsbestuur, maar inmiddels is de relevantie groter. Verschillende testpunten in ondergrondse parkings, waar mensen een bandje kunnen krijgen om de horeca te betreden, lijkt me geen slecht idee.”

Meest gelezen