ING België sluit volgend jaar ongeveer 50 kantoren: "Belg bankiert steeds meer digitaal en op afstand"

De bank ING wil ook volgend jaar snoeien in haar kantorennetwerk. Dat schrijft De Tijd en het nieuws wordt bevestigd door woordvoerster Safia Yachou. De operatie zal niet zorgen voor jobverlies, maar toch reageren de vakbonden ongerust. Een van de redenen van de sluitingen is volgens de woordvoerster het veranderende klantengedrag: "De Belg bankiert steeds meer digitaal en op afstand".

Concreet heeft ING België op een ondernemingsraad gezegd dat ze tegen eind 2022 van 405 bankkantoren naar ongeveer 350 willen gaan. Er zou vooral worden gesnoeid in de eigen kantoren. Daarvan zijn er nu nog 94 en zouden er eind volgend jaar nog een 50-tal overblijven. Of en hoeveel zelfstandige kantoren er zullen verdwijnen, is nog niet bekend. Ook over de precieze locaties kan woordvoerster Safia Yachou nog niets meedelen. "Dat zal besproken worden in verdere onderhandelingen."

Geen banen verloren

In de getroffen kantoren werken ongeveer 150 mensen. Zij zouden elders binnen de groep aan de slag kunnen, aldus Yachou. "Er wordt geen banenverlies verwacht." De verklaring voor de sluiting van de kantoren ligt volgens de woordvoerster bij het veranderende klantengedrag. "De Belg bankiert steeds meer digitaal en op afstand. Daarnaast streven we ook naar grotere kantoren, om zo meer expertise te kunnen aanbieden."

Bij de vakbonden kwam de aankondiging als een verrassing, zegt Maarten Dedeyne van het ACLVB, de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België. De vakbondsman wijst erop dat het hier bijna gaat over halvering van de statutaire kantoren van de bank. "Dit gaat om de zoveelste snoei-operatie, na die van de vorige jaren", klinkt het. 

Ook al belooft de directie dat de getroffen personeelsleden een andere job aangeboden krijgen, zorgt dit volgens Dedeyne toch opnieuw voor onzekerheid voor de betrokkenen. "Een zoveelste herplaatsingsprocedure, dat is sowieso stresserend", klinkt het.

Ik vrees dat er nog sluitingen zullen volgen

Maarten Dedeyne, liberale vakbondsman

"We willen dan ook duidelijkheid voor de volgende jaren en verder kijken dan tot eind 2022", zegt de liberale vakbondsman. "Ik vrees dat er nog sluitingsgolven zullen volgen". Volgens Dedeyne kregen de bonden donderdag op de ondernemingsraad amper een antwoord op hun vragen, en hebben ze de vergadering boos verlaten.

ING beklemtoont toch dat de kantoren ook de volgende jaren "een belangrijke rol" zullen blijven spelen. Het basisprincipe blijft volgens hen dat klanten toegang hebben tot fysieke hulp en ondersteuning via een kantoor.

Meest gelezen