Radio 2

BEKIJK - Kerstboom van Dilbeek naar de Brusselse Grote Markt: "Ongelofelijk dat die in onze tuin stond"

Op de Grote Markt van Brussel is vanochtend vroeg de nieuwe kerstboom aangekomen. Een emotioneel moment voor de eigenaars van de boom. Zij lieten hem gisteren na 25 jaar in hun voortuin in Dilbeek kappen, en schonken hem aan de stad. "We zijn heel emotioneel maar ook fier dat onze spar hier in de hoofdstad mag staan", zegt het koppel op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. 

Vanmorgen vroeg is de kerstboom geplaatst, bekijk hier hoe dat verliep:

Videospeler inladen...

Om 6 uur vanochtend was het dan zover. Geëscorteerd door vier politiemotors kwam een grote vrachtwagen aan met in de laadbak de 18 meter lange spar. Die stond 25 jaar lang in de voortuin van Paul Vierendeels en zijn vrouw Annemie Soete uit Dilbeek.

Doordat de boom te groot werd, zochten ze naar een nieuwe plek. En die werd gevonden op de Grote Markt van Brussel. "We zijn heel fier en het is een hele eer dat onze boom mag staan op deze magnifieke plaats", zegt Paul Vierendeels. "Pas nu zie ik hoe groot en mooi die boom eigenlijk was. Het is echt een heerlijk moment voor ons."

Beluister hieronder het hele interview met Paul en zijn vrouw Annemie op de Grote Markt in Brussel:

Radio 2

De spar kappen in Dilbeek, en vervoeren naar Brussel was geen gemakkelijke opdracht. Vooral het laatste stuk, de boom opheffen én in zijn schacht krijgen was precisiewerk dat gelukkig in goede banen werd geleid door Pierre De Mesmaecker van boomkwekerij Inter Arbo. "Het is een prachtige boom die altijd alleen heeft gegroeid en daarom veel ruimte kon innemen. Daarom is hij zo mooi rond en vol."

Hoe de plaatsing van de kerstboom gebeurde hoor je hieronder:

Radio 2

In de nacht van 20 november worden de lichtjes en versieringen aangebracht. Een weekje later, 26 november gaan ze voor de eerste keer aan en staat ook de kerststal klaar met schapen. Tot 10 januari kan je genieten van de échte Dilbeekse kerstboom op de Grote Markt van Brussel.

En ook erna zullen mensen nog kunnen genieten van de spar. "De boom zal herwerkt worden tot meubels door mensen die moeilijk aan een job geraken. Een mooi voorbeeld van hoe hij tot het einde van zijn leven en zelfs erna zal kunnen dienen."

Gisteren is de kerstboom gehakt in Dilbeek, bekijk hier de reportage uit "Het journaal" van toen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen