Politievakbonden houden al enkele dagen acties, maar mag dat wel? "Men begeeft zich op een dunne lijn" 

De politievakbonden houden al enkele dagen op verschillende plaatsen in ons land protestacties. Ze eisen meer werkkrachten en meer loon. Ook morgen zullen de vakbonden verder actie voeren. Maar mag de politie in uniform dat wel doen? En kan je hier spreken over machtsmisbruik? "Er is stakingsrecht, maar men moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen", zegt Jelle Janssens, professor criminologie aan de UGent in "Laat".

Als u de afgelopen dagen met de auto naar onder andere onze hoofdstad moest voor bijvoorbeeld uw werk, dan heeft u er waarschijnlijk iets langer over gedaan dan anders. De politie houdt namelijk al enkele dagen protestacties op verschillende plaatsen in ons land. Ook morgen zullen de vakbonden hun acties verder zetten. De vakbonden vragen vooral meer loon.

Maar mag dat wel, acties voeren om een loonsverhoging te krijgen? Volgens professor Janssens zit men daar op een dunne lijn. "In de wet op de geïntegeerde politie staat er duidelijk dat er stakingsrecht is, maar men moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag men geen misdrijven plegen. Als men acties onderneemt die niet verbonden zijn aan een wettelijke opdracht, bijvoorbeeld het bevel om een alcoholcontrole uit te voeren, maar om in dit geval loonsverhoging te krijgen, dan begeeft men zich echt wel op een dunne lijn", legt Janssens uit. Het gaat volgens hem hier voor alle duidelijkheid niet om machtsmisbruik. 

Verdienen politieagenten dan te weinig? Volgens professor Janssens hangt dat af hoe je naar de politie kijkt of ze wel of niet voldoende verdienen. Hij ziet twee perspectieven. "Aan de ene kant kan je zeggen: we zitten in een complexe samenleving met complexe misdrijven en we verwachten toch heel wat van onze politiemensen."

Janssens geeft ook aan dat je in principe de vraag kan stellen: "In welke mate verloon je politieagenten zodat men niet geneigd is om toe te geven aan corruptie?"

Het zal volgens hem wel moeilijk zijn om uiteindelijk een oplossing te vinden. De federale regering heeft al aangegeven dat er geen geld is en dan "zal men op een andere manier moeten nadenken over hoe men op lange termijn zal kunnen werken", zegt Janssens. "De politie is meer dan lonen. Het is een organisatie die het moeilijk heeft vandaag."

Minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) heeft ook nog laten weten dat de acties niet de oplossing zijn en nodigt de vakbonden uit om volgende week opnieuw samen te zitten.

Bekijk het volledige gesprek met Jelle Janssens, professor criminologie aan de UGent hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen