Leerlingen in Nieuwpoort komen met ‘antimondmaskerpasje’ naar school

In Nieuwpoort zijn deze week enkele leerlingen met een ‘antimondmaskerpasje’ rond hun hals naar school gekomen. Volgens de ouders van de kinderen is de mondmaskerplicht in strijd met de grondwet.

Enkele kinderen uit de hogere leerjaren kwamen dinsdagochtend met een ‘antimondmaskerpasje’ naar school. Op het pasje staat te lezen dat de mondmaskerplicht in strijd is met de grondwet en het strafwetboek. “Het is verboden zich in publiekelijk toegankelijke plaatsen te begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt”, staat er te lezen.

De tekst uit het strafwetboek op het pasje klopt, maar is onvolledig geciteerd. Het strafwetboek laat wel degelijk ruimte voor “andersluidende wetsbepalingen” en verbiedt maskers alleen wanneer je niet meer herkenbaar zou zijn. Er zijn dus omstandigheden denkbaar waarin je van het strafwetboek wel degelijk een masker mag dragen in publieke ruimtes.

Burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V) zit verveeld met de zaak. “Het is een moeilijke zaak. We kunnen de kinderen niet verbieden om met zo’n pasje naar school te komen en zullen het ook niet afnemen. Maar laat wel duidelijk zijn dat ook voor deze kinderen het mondmasker wél verplicht is.” De kinderen naar huis sturen is geen optie. “We proberen nu de gulden middenweg te zoeken door die kinderen die weigeren een mondmasker te dragen wat apart te zetten van de anderen. Of meer afstand te laten. Desnoods zelfs wat plexiglas te plaatsen.” 

(lees verder onder de foto)

Een mama van een meisje dat school loopt in Nieuwpoort wil liever anoniem blijven: "Wij zijn niet echt tegen een mondmaskerplicht, daar gaat het niet om. We stellen ons daar wel vragen bij of dat nodig is op zo'n jonge leeftijd? Houdt dat het virus wel tegen? Dat is vooral het vraagstuk van ons. Ik wil gewoon dat mijn kinderen in een vrije omgeving zorgeloos naar school kunnen gaan zonder dat die regels zo streng opgelegd worden."

Ze is er van overtuigd dat velen haar mening delen, maar er niet voor durven opkomen: "Het is nu wat het is. Je wordt bekeken als je geen mondmasker draagt en als je de regeltjes niet volgt. Wij willen gewoon dat er op een kritische manier gekeken wordt naar die mondmaskerplicht in de lagere school. Ik ben ervan overtuigd dat wij niet alleen zijn met deze mening, maar we zijn misschien wel de enige ouders die het durven naar voor brengen, die het durven bespreekbaar maken."

Meest gelezen