Ludo (63) loopt voor de 5e keer originele marathon, en die is geen 42 maar bijna 500 (!) km lang: "Historische fout"

Ludo Depoortere (63) loopt vanaf morgen al voor de 5e keer de originele marathon: een loopwedstrijd tussen de Griekse steden Athene en Sparta. Een parcours heen en terug, goed voor in totaal bijna 500 kilometer. Werd de originele marathon in de Klassieke Oudheid dan niet gelopen tussen de steden Marathon en Athene, goed voor ruim 42km, zoals vandaag nog het geval is in die gelijknamige loopdiscipline? Nee, dat is een historische fout, zegt classicus Patrick De Rynck in "Nieuwe Feiten" (Radio 1).

Ludo Depoortere heeft op zijn 63e veel ervaring met ultralopen: dat zijn loopwedstrijden over een afstand van meer dan 50km. Morgen start hij voor de 5e keer in een loopwedstrijd tussen Athene en Sparta: heen en terug goed voor 490km. Een wedstrijd die Ludo in 2016 al won in een klinkende tijd van 77 uur. 

"Ik ben toen in één ruk doorgelopen tot in Sparta, heb daar een tweetal uur geslapen, en ik ben na een douche en wat eten opnieuw vertrokken richting Athene", vertelt Depoortere. 

"Ook die terugetappe heb ik non-stop gelopen zonder te slapen, dag en nacht door. In totaal ben ik drie dagen weggeweest met drie uur slaap. En dat voor een parcours met 8.000 hoogtemeters. Ik probeer te starten tegen een snelheid van 10 km/u, maar onderweg verzwak je sowieso. En af en toe wandel je ook even: je kan onmogelijk 500km lopen. Maar in de editie die ik gewonnen heb, haalde ik een gemiddelde snelheid van 6,7 km/u."

Ik ben ongeveer 3 dagen onderweg, met 3 uur slaap.

"Het traject dat Ludo loopt, is authentieker dan de marathon zoals we die vandaag kennen", bevestigt classicus Patrick De Rynck. "Het zogezegde verhaal dat er iemand van bij het slagveld bij Marathon over een afstand van 42km naar Athene is gelopen om daar vervolgens neer te vallen, berust niet op historische bronnen." 

"In teksten uit die tijd vinden we daar werkelijk niets over terug. Schrijver Plutarchus is 6 eeuwen na die vermeende feiten, rond 100 na Christus, met dat verhaal op de proppen gekomen."

De échte basis voor de huidige marathondiscipline ligt dicht bij de sportieve prestatie die Ludo opnieuw gaat leveren. "Destijds werd er een man vanuit Athene naar Sparta gestuurd, om in die stad hulp te gaan vragen voor bij de slag van Marathon. Volgens de schrijver Herodotus kwam hij daar de volgende dag aan." 

"Hoeveel uren hij exact heeft gelopen over dat traject, is niet bekend, en we weten ook niet of die man de afstand heen én terug heeft afgelegd. Uit de authentieke bronnen blijkt alleen dat hij 245km heeft afgelegd in 30 tot 48 uur tijd."

Mijn tip? Een blond biertje tijdens de wedstrijd, dat is goed voor de maag.

En zo blijkt de "Real Pheidippides Run" eigenlijk de basis te zijn voor de huidige marathon. Waarom Ludo opnieuw zo'n grote sportieve uitdaging aangaat? "Een goede vraag", lacht hij. 

"Ik ben goed getraind, en eigenlijk moet het voor zo'n wedstrijd vooral goed zitten in het hoofd. Na een tijdje neemt het mentale aspect het sowieso over van het fysieke. Ondanks zware benen moet je keer op keer beslissen "ik loop door". En ik heb nog nooit blessures gehad, dus dat valt reuze mee."

Of Ludo nog een geheime succesformule heeft? "Een blond biertje tijdens de wedstrijd: dat is prima voor de maag. Dat heb ik aan den lijve ondervonden tijdens een Italiaanse ultrawedstrijd, toen ik zelf sukkelde met maagproblemen."

Bekijk in de Facebookpost hieronder enkele foto's van de race in 2019, vorig jaar was er geen editie door de coronacrisis: 

Meest gelezen