archieffoto

BEKIJK - Scholieren begripvol maar teleurgesteld over het mondmasker: "We draaien op voor wie zich niet laat vaccineren"

Vanaf volgende week maandag maakt het mondmasker z’n comeback in het onderwijs. De afschaffing ervan was in het middelbaar onderwijs dus van korte duur. Wat vinden de scholieren daar nu zelf van? We vroegen het in een school in Antwerpen en twee scholen in Ternat. "Jammer dat wij opdraaien voor mensen die zich niet laten vaccineren."

Bekijk de reactie van de jongeren hier:

Videospeler inladen...

De meeste jongeren die we spreken begrijpen wel waarom het mondmasker terugkeert, maar zijn daarom niet minder teleurgesteld. "Waarom heb ik me laten vaccineren als er nu toch weer verstrengingen zijn", vraagt de 17-jarige Justine zich bijvoorbeeld af. "Ik ben teleurgesteld, want we hebben ons massaal laten vaccineren, ons goed aan de maatregelen gehouden en dan krijgen we toch weer verstrengingen."

De 13-jarige Vince vindt het op zich niet zo erg om een mondmasker te dragen. "Mij stoort het niet meer, ik ben het al gewoon om het een lange tijd te dragen", legt hij uit. Toch is ook hij teleurgesteld met de beslissing. "Ik vind het wel jammer dat wij moeten opdraaien voor mensen die zich niet laten vaccineren."

We hebben ons massaal laten vaccineren, ons goed aan de maatregelen gehouden en dan krijgen we toch weer verstrengingen

Justine

Eenzelfde geluid horen we van Stephanie (16): "Er liggen weer veel mensen in het ziekenhuis en ook hier zijn veel leerlingen in quarantaine, dus het is in ieders belang om weer een mondmasker te dragen, maar ik heb me laten vaccineren en had gehoopt dat we er nu van af gingen zijn. Ik ben het echt moe."

Als ze in de klas voldoende afstand kunnen houden of ventileren, mogen de maskers trouwens wel uit. De meeste jongeren die wij spreken, vrezen dat dit maar weinig zal gebeuren. Ofwel zijn de klaslokalen te klein. Ofwel vrezen ze de koude met de winter die voor de deur staat, want ventilatie betekent in de meeste gevallen dat het raam open moet. "Dan wordt het echt koud in de klas en daar wordt geen rekening mee gehouden", zegt Adam.

Ik kan de leerkracht niet goed verstaan met zo’n mondmasker

Rayan

Tegelijk kijken de meesten er echt wel tegen op om weer een ganse dag met een mondmasker rond te lopen. "Ik kan met echt niet goed concentreren en heb vaak hoofdpijn", zegt Phil (13) bijvoorbeeld. "Ik kan de leerkracht niet goed verstaan met zo’n mondmasker", zegt leeftijdsgenoot Rayan. "Na school heb ik vaak hoofdpijn door te lang een mondmasker te dragen."

Meest gelezen