© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Scott Free Productions

Jaloezie, moord en een iconisch modehuis: Lady Gaga hengelt naar nieuwe Oscar in "House of Gucci"

Woensdag komt "House of Gucci" in de zalen, een film van Ridley Scott over moord en intriges binnen het Italiaanse modehuis met topacteurs als Lady Gaga en Al Pacino. Hoe hard is het verhaal op ware feiten gebaseerd? En hoe innig vereenzelvigt de sterrencast zich met de personages? VRT NWS sprak met de hoofdrolspelers en de regisseur.

In 1995 wordt Maurizio Gucci, zaakvoerder en erfgenaam van het bekende Italiaanse modehuis, op straat in Milaan doodgeschoten. De moord is beraamd door zijn ex-vrouw, Patrizia, die veroordeeld wordt en 18 jaar in de gevangenis zal doorbrengen. De Britse topregisseur Ridley Scott maakt een film over die woelige jaren van het bekende Italiaanse modehuis. Scott beschikt over een indrukwekkende sterrencast, maar het is Lady Gaga die als Patrizia Reggiani met alle aandacht gaat lopen.

BEKIJK - de trailer toont meteen de grandeur van "House of Gucci":

Videospeler inladen...

Mijn ogen waren niet meer zo goed, ik wilde hem niet missen

Patrizia Reggiani

Patrizia Reggiani ontmoet Maurizio Gucci op een feestje in 1970. Hij wordt smoorverliefd op haar en twee jaar later zijn ze getrouwd. Maar het sprookje van een van de eerste Italiaanse jetsetkoppels blijft niet duren. Maurizio verlaat haar voor een andere vrouw. Ze scheiden, en Patrizia is zo kwaad en jaloers dat ze een huurmoordenaar betaalt om haar ex-man uit de weg te ruimen. Op de vraag waarom ze hem zelf niet doodschoot antwoordt ze later: "Mijn ogen waren niet meer zo goed, ik wilde hem niet missen."

Patrizia Reggiani (de onweerstaanbare)

De rol van Patrizia Reggiani wordt gespeeld door Lady Gaga. De echte Patrizia neemt het haar kwalijk dat ze voor de opnames geen contact heeft gezocht. Maar Lady Gaga wilde zich door haar niet laten beïnvloeden.

Ze bereidde zich wel meticuleus voor op haar rol. Ze las alles wat ze over Patrizia te pakken kon krijgen. Anderhalf jaar lang leefde ze en sprak ze als Patrizia, zowel op als naast de set. 

BEKIJK - Lady Gaga haalt opnieuw haar fascinerende accent boven in dit interview:

Videospeler inladen...

Lady Gaga ging zo op in haar personage dat ze na de opnames problemen kreeg om terug zichzelf te worden. Ze kon Patrizia maar niet van zich afschudden. Toch houdt ze alleen maar mooie herinneringen over aan de opnames. Ze noemt het misschien wel het hoogtepunt van haar artistieke carriere. En ze voelt zelfs een zekere verwantschap met Patrizia, die volgens haar echt niet uit was op Maurizio’s geld.

Als Patrizia het voelde, dan voelde ik het ook
Lady Gaga

Bekijk - Lady Gaga heeft toch begrip voor haar personage:

Videospeler inladen...

Maurizio Gucci (de erfgenaam)

In vergelijking met Lady Gaga, die met haar zwierige vertolking nadrukkelijk solliciteert voor een Oscar, geeft Adam Driver op een heel ingetogen manier gestalte aan Maurizio Gucci. De "Methodacting" van Lady Gaga is bepaald niet aan hem besteed. Of hij nu met een laserzwaard staat te zwaaien - denk "Star Wars" - of met een dure handtas zoals in "House of Gucci", Driver probeert op de set vooral gefocust te blijven. Maar zijn personage mee naar huis nemen, nee, daar begint hij niet aan. 

Bekijk - Adam Driver acteert helemaal anders dan Lady Gaga:

Videospeler inladen...

Rodolfo Gucci (de weduwnaar)

Maurizio’s moeder stierf toen hij amper vijf was. Maurizio’s vader, Rodolfo voedde zijn zoon alleen op en was allesbehalve opgezet met het huwelijk tussen zijn zoon en Patrizia Reggiani. Haar achtergrond en sterke persoonlijkheid bevielen hem niet. Maar toen ze hem een kleindochter schonk werd hij milder. Na zijn dood in 1983 kwam zijn Gucci-aandeel in handen van zijn zoon Maurizio. De rol van Rodolfo wordt gespeeld door de De Britse acteur en Oscarwinnaar Jeremy Irons.

Paolo Gucci (het zwarte schaap)

Paolo Gucci is het buitenbeentje van de familie. Hij is een kleinzoon van Guccio Gucci, de oprichter van het bedrijf, en de zoon van Aldo. Heel even was hij vicepresident, maar hij werd ontslagen (door zijn oom Rodolfo), en ging zijn eigen weg. Later keerde hij zich zelfs tegen zijn familie. Paolo stapelde de schulden op en stierf arm in 1995, het jaar dat zijn neef Maurizio werd doodgeschoten.

Het is zoals een personage dat sterft: nooit meer spreken, wandelen of ademen zoals hij
Jared Leto

Paolo wordt met veel panache en liefde (en zin voor overdrijving) neergezet door Jared Leto. Elke werkdag zat Leto vijf uur in de schminkstoel. Hij is dan ook nauwelijks te herkennen. En ook Leto had het emotioneel lastig om zijn personage op de laatste draaidag los te laten. De stoere rocker moest zelfs tranen wegpinken. 

Bekijk - Jared Leto geeft toe dat hij moest wenen op de laatste draaidag:

Videospeler inladen...

Aldo Gucci (de Yankee)

In een saga over een steenrijke Italiaanse familie met ingrediënten als macht, jaloezie en verraad, mocht Al Pacino uiteraard niet ontbreken (hallo, Godfather?). Hij speelt met brede gebaren de rol van Aldo, broer van Rodolfo en vader van Paolo. Aldo was de man die het merk Gucci op de kaart zette in New York, en bij uitbreiding in de rest van de wereld.

Hij kwam in conflict met zijn zoon Paolo. Die voelde zich zo in de steek gelaten dat hij de politie informatie bezorgde over zijn vaders belastingontduiking, waardoor die in de gevangenis belandde. Aldo Gucci stierf in 1990, op z'n  84e. 

Ridley Scott (de onkreukbare)

Boven dat gewoel staat de regisseur. Ridley Scott heeft zo veel jaren op de teller (en een stuk of 30 langspeelfilms) dat hij zich in tegenstelling tot zijn acteurs niet meer laat meeslepen door emoties. Op zijn 83ste heeft hij geen tijd meer te verliezen en snelt hij van project naar project, zoals binnenkort een film over Napoleon en een vervolg op "Gladiator". Toch beleefde hij aan "House of Gucci" uitzonderlijk veel plezier. Hij noemt Jared Leto de grappigste kerel op de planeet.

Ze heeft haar man wel vermoord, hè. Ze kan de boom in!
Ridley Scott

En Sir Ridley Scott houdt voor niets of niemand nog zijn mond. Het verwijt van de familie Gucci dat hij hun naam misbruikt om geld mee te verdienen, wuift hij weg met een welgemeende fuck you. Of dat terecht is, kunt u vanaf deze week zelf ontdekken in de cinemazaal.

Bekijk - Regisseur Ridley Scott lapt de kritiek van de familie Gucci aan zijn laars:

Videospeler inladen...

Meest gelezen