Radio 2

"Kiezen tussen de pest en cholera", zegt uitbater van Gentse Charlatan over nieuwe coronamaatregelen

De uitbater van het Gentse danscafé Charlatan, Gerald Claes, is niet te spreken over de nieuwe coronamaatregelen die de overheid gisteren heeft bekendgemaakt. Uitbaters van danscafés en discotheken zullen vanaf zaterdag hun klanten moeten testen aan de ingang, of hen vragen om een mondmasker te dragen. Die maatregel komt bovenop de verplichting van de coronapas, die eerder al werd ingevoerd in de horeca. Bij de Gentse studenten klinken er gemengde reacties.

"We zijn er niet goed van. We worden eigenlijk doodgenepen", reageert Gerald Claes, de uitbater van danscafé Charlatan in Gent. "Wij worden verplicht om ons publiek te testen aan de ingang of hen allemaal een mondmasker te laten dragen. Dat is kiezen tussen de pest en cholera." 

Testen aan de deur is te duur, dan moet de overheid ons steunen
Gerald Claes, uitbater van danscafé Charlatan

Iedereen laten testen is onmogelijk volgens Claes. "Dat is te duur, dan gaat de overheid ons moeten steunen. Want de klanten mogen ook niet gewoon hun eigen test meebrengen, hé. Wij zouden tegen zaterdag een teststraat moeten voorzien. Dat betekent dat ik 10 extra personeelsleden voor mijn deur zou moeten zetten. En dan moeten de klanten ongelofelijk veel geduld hebben, want die test duurt 15 minuten."

De nieuwe maatregelen zeggen ook dat horecabezoekers een mondmasker moeten dragen wanneer ze niet aan tafel zitten. "Voor een gewoon café is dat nog te doen. Maar ons publiek is volledig niet-zittend. Zo gaat dat nu eenmaal in een danscafé of discotheek", reageert Gerald Claes daarop. "En een niet-zittend publiek vragen een mondmasker te dragen... Dat is niet evident." Volgens de uitbater worden hij en zijn collega's in een hoekje gedreven. "Dit is onnozel. Dan heb ik nog liever een sluiting."

Studenten reageren verdeeld

Het zal moeilijk zijn om je aan de regels te houden wanneer je hebt gedronken
Student in de Gentse Overpoortstraat

In de Gentse Overpoort klinken er gemengde reacties bij de studenten. "Ik denk niet dat een mondmasker ons uit de clubs gaat houden. We hebben het zo gemist om te feesten. Maar ik denk wel dat het moeilijk gaat zijn om je aan de regels te houden wanneer je hebt gedronken", klinkt het bij de een. "Wat als ik meerdere danscafés op 1 avond wil bezoeken? Moet ik dan aan elke deur een test doen? Dat is toch ook wel tijdrovend", vraagt een ander zich af. 

kasto80

Meest gelezen