Videospeler inladen...

PODCAST - Zeven jaar na de genocide van Sinjar staan de jezidi nu aan de Poolse grens

Komt er ooit gerechtigheid voor de jezidi’s? Tot nu toe zijn er amper daders veroordeeld van de slachtpartij die IS aanrichtte in de Iraakse geloofsgemeenschap. Intussen wonen ze nog steeds met zijn honderdduizenden in tentenkampen, en duiken ze zelfs op aan de grenzen van Europa. Daarover gaat het In een nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo.

Een half miljoen. Met zo veel waren de jezidi’s die in 2014 en 2015 op de vlucht sloegen toen IS hun regio in het noorden van Irak binnenviel. Ze pleegden er een genocide. Mannen werden meteen gedood, jongens werden gebrainwasht en tot kindsoldaat gemaakt, en vrouwen en meisjes belandden in de slavernij. 

Bekijk hieronder de nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo:

Videospeler inladen...

Sommige jezidi’s die de moordpartij toen overleefden, duiken nu op aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Ze zijn nu een schaakstuk in de geopolitieke strijd tussen beide landen. Maar hoe is het de andere jezidi’s intussen vergaan? En zijn de daders van de genocide eigenlijk ooit veroordeeld? De Nederlandse journaliste Brenda Stoter Boscolo, die de gemeenschap kent als haar broekzak, is te gast in de nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo. 

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen