BelTA

Kindje van migranten overleden aan grens Polen met Wit-Rusland, Irak vliegt onderdanen terug naar huis

Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland zou opnieuw een slachtoffer gevallen zijn bij de migranten die daar vastzitten. Het zou gaan om een kind dat is overleden in een bos. Er zouden nu al zeker een tiental doden zijn gevallen sinds het begin van de crisis. Vannacht heeft Polen een groep migranten opgepakt die over de grens waren geraakt. Intussen vliegt Irak enkele honderden onderdanen terug naar huis. 

Een Poolse hulporganisatie heeft eerder deze week een koppel migranten gevonden in een groot bos op de grens met Wit-Rusland. Die mensen vertelden dat hun kindje van een jaar oud is gestorven terwijl ze ronddoolden in dat enorme woud. 

Het aantal slachtoffers van de migrantencrisis tussen Polen en Wit-Rusland is daarmee op elf gekomen. Enkele honderden mensen zitten nog altijd vast in de vrieskou in de bossen langs de grens. Wit-Rusland heeft nu wel een duizendtal migranten in een opvangcentrum gebracht, maar daar zou minstens een geval van coronabesmetting zijn vastgesteld. Wit-Rusland wil die mensen nu inenten met een vaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm. 

Vannacht heeft Polen overigens een honderdtal migranten opgepakt nadat die het land waren binnengekomen. Volgens Polen was de actie van vannacht opgezet door Wit-Rusland. Enkele Wit-Russen zouden met stenen gegooid hebben naar Poolse grenswachten in een poging om hun aandacht af te leiden. Een eind verderop zou een groep van honderd migranten van die verwarring gebruikt gemaakt hebben om Polen binnen te komen. Die mensen zijn nadien wel opgepakt door de Poolse politie.

Polen en de Europese Unie verwijten het regime in Wit-Rusland dat het doelbewust migranten uit het Midden-Oosten aanvoert om die naar het Westen te sturen en zo druk uit te oefenen op de EU. Dat zou een reactie zijn op de sancties die Europa Wit-Rusland oplegt nadat president Aleksander Loekasjenko daar de oppositie onderdrukt heeft. (Lees verder onder de foto).

Migranten met kinderen met op de achtergrond het grenshek met Polen.

Hoe dan ook zitten er nog altijd enkele honderden vluchtelingen en migranten in een bos aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Anderen pendelen over en weer tussen de Wit-Russische hoofdstad Minsk en de grens in de hoop om die te kunnen oversteken. Er zou overleg aan de gang zijn tussen Wit-Rusland en de EU, maar daarover is nog niet veel bekend.

Wit-Rusland stelt voor dat de EU 2.000 migranten opneemt. In ruil biedt het regime in Minsk aan om dan weer 5.000 andere mensen te helpen om terug te keren naar hun land van oorsprong. De EU zegt dat het officieel geen contact heeft met Minsk, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op eigen houtje wel gebeld met de Wit-Russische leider Aleksander Loekasjenko.

Irak vliegt honderden mensen terug naar huis

Een aantal landen treffen intussen maatregelen om hun landgenoten terug te halen uit de kou in Wit-Rusland. Iraq Airways vliegt vandaag enkele honderden Irakezen vanuit Minsk terug naar Irak. Ook andere landen in het Midden-Oosten zouden van plan zijn om hun mensen terug te vliegen. Dat is natuurlijk niet mogelijk voor mensen die op de vlucht voor hun regime zijn geslagen. (Lees verder onder de foto).

De omstandigheden waarin de migranten zitten zijn er slecht en het is er erg koud.

Libanon heeft de luchtvaartmaatschappijen die er actief zijn, opgedragen om geen mensen meer aan boord te nemen op vluchten naar Wit-Rusland als die niet over de lokale nationaliteit of een permanente verblijfsvergunning beschikken. 

Wit-Rusland zelf kondigt aan dat het niet langer mensen vanuit Afghanistan, Irak, Libanon, Libië, Syrië of Jemen zal toelaten op vliegtuigen uit een aantal landen. Het zou onder meer gaan om de Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan waar veel Afghaanse vluchtelingen zitten.

Meest gelezen