Radio2

Roeselare geeft startschot "Week van de Smaak"

Roeselare ligt in het centrum van een regio die al langer gekend staat als "Vallei van de voeding" of "Moestuin van Europa". Een uitgelezen plek om de aftrap te geven van de "Week van de smaak". Deze hoogmis van de eetcultuur loopt nog tot en met 28 november in Brussel en Vlaanderen.

De lekkere culinaire hapjes en drankjes op de Grote Markt van Roeselare trekken ondanks de coronacrisis een volle tent. Stuk voor stuk zijn het regionale topproducten van gevestigde en nieuwe namen in de voeding.

 “Het is waar de “Week van de Smaak” voor staat. Leuke workshops, interessante lezingen, creatieve proefmomenten, sneukelroutes en culinaire tentoonstellingen rond voeding”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Als klap op de vuurpijl wordt vanavond de “Keuken van Roeselare” geopend die zal dienen als TV- en mediakeuken rond voedsel. Het is een initiatief van de Roeselaarse keukenbouwer Dovy en de stad.”

Radio 2

Wuk en vermicelli

Roeselare heeft altijd al iets gehad met voeding. Het is de thuisstad van traditionele namen als de brouwerij Rodenbach en de pastafabrikant Soubry. “Mijn grootvader startte precies 100 jaar geleden met de productie van vermicelli en we hebben Roeselare nog steeds als thuisbasis”, vertelt Michel Soubry, zaakvoerder van het bedrijf dat 400 mensen aan het werk zijn. “We zitten hier goed, ook omdat in Roeselare de focus meer en meer komt te liggen op voeding.” 

Ook jongere spelers voelen zich hier als een vis in het water. “Vijf jaar geleden lanceerden we ons biertje Wuk, ondertussen hebben we al drie variëteiten”, zegt Johan Dumortier die samen met twee studiegenoten werkt aan een succesverhaal. “Roeselare is een stad met veel goesting, nieuwe voedselproducten of -producenten gedijen hier makkelijk. Maar ook buiten de regio wordt ons product gesmaakt. Het geeft veel goesting om door te gaan.”

Radio 2

Keuken van Roeselare

10 dagen lang kan je bedrijfsbezoeken (onder meer aan Rodenbach, Soubry en de Reo Veiling) combineren met een VIP-etentje, een vitrinewandeling maken rond voedsel, meedoen aan proefmomenten, rondwandelen op de lokaalmarkt. 

De officiële opening van de “Keuken van Roeselare” is iets speciaals. Een huurpand aan het Muntplein werd door Dovy, de gekende Roeselaarse keukenbouwer, omgebouwd tot tv- en mediakeuken onder impuls van Luc Martens, ex-burgemeester en voorzitter van de vzw Vol-au-Vent. 

De eerste opnames vonden tijdens de openingsavond plaats. “Wij maken “De keukentafel”, een kookprogramma rond duurzaamheid en voeding”, vertelt Marthe Waegeman van het productiehuis Videofy dat het programma maakt voor Kanaal Z. “Vanavond staat chefkok Frank Fol achter het kookfornuis. De locatie en de stad zijn een openbaring voor ons als productiehuis. Want in deze regio komt alles mooi samen wat voeding betreft, de hele productieketen van de grond tot op het bord.”

Radio 2

Meest gelezen