© VRT - Joost Joossen

Ruud Hendrickx stopt als taaladviseur, VRT krijgt nieuwe taalraadsvrouw

Ruud Hendrickx stopt als VRT-taalraadsman en wordt vanaf januari 2022 verantwoordelijk voor de programma-ethiek bij de openbare omroep. Geertje Slangen volgt hem op als de nieuwe taalraadsvrouw, zo raakte gisterenavond bekend op de VRT Taalavond. 

Hendrickx was al sinds 1998 aan de slag als taaladviseur bij de VRT. De directie prijst hem voor zijn inzet: "Hij is de bezieler van het VRT-Taalcharter, geeft tal van medewerkers taaladvies, en wijst iedere VRT-medewerker ook al eens op een foutje tegen het Nederlands. Hij deed dit met verve. Er is veel appreciatie voor zijn werk binnen VRT en ook ver voorbij het Meiserplein. Na 23 jaar als taalraadsman neemt Ruud een nieuwe uitdaging aan."

Ruud Hendrickx (57) studeerde Germaanse filologie en Nederlandse en algemene taalkunde aan de KU Leuven. In 2009 werd hij Vlaams hoofdredacteur van de Grote Van Dale. De wissel gebeurde in overleg met Karen Donders, directeur Publieke Opdracht, Talent en Organisatie. "Ik ben gevraagd voor de functie en heb aanvaard, maar ik zal me wel nog met taal blijven bezighouden", zegt Hendrickx. 

Bij programma-ethiek volgt Hendrickx Diane Waumans op, die begin 2023 met pensioen gaat. "Tot dan zal ze zich volop inzetten voor het uit de kluiten gewassen, nieuwe integriteitsbeleid van VRT. Ruud was al voorzitter van de Programmacharterraad, werkte al intens mee aan het nieuwe Programmacharter (dat wellicht begin 2022 in voege treedt) en hij zal ook de schouders zetten onder het te ontwikkelen Kijkwijzersysteem."

Geertje Slangen is sinds 2014 aan de slag bij VRT Taal. Ze is onder meer voorzitter van de Auditiecommissie en organiseert jaarlijks de Taalavond. "Ze zal op de taalkundige expertise van Ruud kunnen blijven rekenen", klinkt het. Eerder werkte ze als redacteur, eindredacteur en producer bij Eén en Canvas voor programma's zoals "De Prehistorie" "Het Swingpaleis" en "Man over Woord". 

Meest gelezen