Alexander Dumarey

Stad Turnhout schrapt alle binnenactiviteiten die ze zelf organiseert tot eind januari

De stad Turnhout schrapt alle activiteiten die ze zelf binnen organiseert, tot 28 januari. Volgens burgemeester Paul Van Miert (N-VA) is de coronasituatie in de regio heel ernstig. "Het zorgsysteem begint te kraken en mensen zitten op hun tandvlees." Privé-initiatieven kunnen wel plaatsvinden, als de organisatoren de coronamaatregelen respecteren.

"Operatiekwartieren in het ziekenhuis worden gesloten", zegt burgemeester Van Miert. "Dat wil dus zeggen dat gewone zorg moet wijken voor corona. Er valt natuurlijk ook personeel zelf uit. Ik hoor dat huisartsen tot 17 uur per dag aan telefoons binnenkrijgen. En in de teststraat aan Campus Blairon staan er constant files. Iedereen staat dus zwaar onder druk."

De stad gaat nu eigen activiteiten die binnen georganiseerd worden, schrappen. Ook de infrastructuur van de stad mag niet meer gebruikt worden. Daardoor gaat fuifzaal Futur bijvoorbeeld dicht. "Het huidige ministerieel besluit loopt tot 28 januari en tot zo lang gaan we activiteiten binnen niet meer organiseren. Er zal dus ook geen nieuwjaarsreceptie zijn."

Over het Wintersalon hakken we volgende week de knoop door. Verenigingen vragen zich af of het de investering waard is

Paul Van Miert (N-VA), burgemeester Turnhout

Wat activiteiten buiten betreft, wacht de stad nog even af. "Over het Wintersalon gaan we de knoop volgende week doorhakken. Verenigingen die de standen bemannen en de ijspiste uitbaten, stellen zich de vraag of het de investering waard is, of ze wel grote kosten moeten doen, of ze hun mensen wel moeten mobiliseren. Ze zijn er ook niet happig op om nu in groep te gaan staan. Daar vallen trouwens ook mensen uit."

"We dachten dat we al iets gewend waren," gaat Van Miert voort, "maar het schepencollege, ons managementteam en ik - we hebben heel wat uren samengezeten vandaag - voelen dat dit iets van een andere orde is. De cijfers blijven ook stijgen. Dat is onze grote bezorgdheid."

Ook in Turnhout zien de eigenaars van feestcafé De Zwarte Ruiter de bijkomende coronamaatregelen niet zitten en hebben ze besloten hun zaak te sluiten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen