Turnhouts café waar Nederlanders zouden gaan feesten, sluit twee weken: "De rek is eruit"

Café De Zwarte Ruiter in Turnhout, waar dit weekend meer dan 200 Nederlanders zouden komen feesten, gaat voor twee weken dicht. De uitbaters hebben dat zelf beslist. Volgens hen is het onmogelijk een zaak als die van hen nog open te houden, volgens de nieuwe coronamaatregelen. "Dansen met een mondmasker gaat echt niet."

Dit weekend zouden meer dan 200 Nederlanders naar het Zegeplein in Turnhout afzakken. Het Nederlandse café De Sok had de zaal bij café De Zwarte Ruiter afgehuurd om met zijn klanten op verplaatsing te kunnen gaan. In Nederland moet de horeca momenteel om 20 uur dicht. Op deze manier probeerden ze daar een mouw aan te passen. Maar dat feestje gaat nu ook niet door, want de uitbaters van De Zwarte Ruiter beslisten zelf om alvast voor twee weken te sluiten.

De nieuwe coronamaatregelen zijn er te veel aan, zegt uitbater Dries Verdick. "Wij kunnen dat niet handhaven", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. "Wij willen het goed doen. We hebben niet bepaald een praatcafé in het weekend, het is een leuke danskroeg. Mensen weer gewoon aan een tafeltje zetten is geen optie. Dat is voor ons niet leuk, dat is voor de klanten niet leuk. Wij willen ook mensen die een pintje gedronken hebben, niet de hele tijd op de vingers gaan tikken als ze iets doen wat niet mag. Dat is gewoon niet aan ons. Wij willen geen politie spelen in onze eigen zaak."

We weten het even niet meer goed. We moeten even op adem komen

Dries Verdick, mede-uitbater De Zwarte Ruiter

"Eigenlijk worden we in mijn ogen verplicht om te sluiten", gaat hij voort. "Wij zijn gisteren tot laat bezig geweest om te bekijken hoe we zelftests kunnen doen. Je hebt twee tot drie mensen nodig voor honderd tests per uur en je moet wachtrijen organiseren buiten. Dat is gewoon onmogelijk."

Voorlopig gaat het café twee weken dicht. "Dat geeft ons wat bedenktijd, maar eerlijk gezegd zie ik maar weinig licht aan de tunnel. We weten het even niet meer goed. We moeten even op adem komen. Vorig jaar zijn we gestart met een gigantisch grote renovatie. We hebben hier bijna een nieuwbouw neergezet om te feesten. We zijn niet gestopt met werken en hebben ons elke keer aangepast aan de nieuwe regels en de nieuwe omstandigheden. We wilden het echt goed doen, op een fatsoenlijke manier. Maar nu zijn we op."

Meest gelezen