AP2011

Na veroordeling en miljardenboete in Frankrijk: Zwitserse bank UBS koopt Belgisch proces af met 49 miljoen euro 

De Zwitserse zakenbank UBS gaat 49 miljoen euro betalen aan de Belgische staat, om zo een mogelijk proces tegen hen af te kopen. UBS werd ervan verdacht verschillende Belgen te hebben geholpen met het ontduiken van belastingen via Zwitserse bankrekeningen. Maar het parket van Brussel en UBS troffen dus een minnelijke schikking van 49 miljoen euro, waardoor een proces wordt afgewend. 

De raadkamer in Brussel keurde vandaag een minnelijke schikking van 49 miljoen euro tussen de Zwitserse zakenbank UBS en het Brussels parket goed. De bank werd ervan verdacht jarenlang verschillende Belgen te hebben geholpen met het ontduiken van belastingen via een Zwitserse bankrekening. Door de schikking te betalen, vermijdt UBS dus een proces in ons land, omdat in ruil voor de 49 miljoen euro het parket UBS niet zal vervolgen. 

Minnelijke schikking

"De onderhandelingen zijn minutieus gevoerd en hebben tijd in beslag genomen, maar ze hebben finaal tot een akkoord geleid tussen het parket en de Zwitserse bank", aldus het parket van Brussel. Volgens het parket werd bij het bepalen van het bedrag rekening gehouden met de aard en de ernst van de feiten, met de bedragen van de ontduikingen en met de duurtijd. "De som van 49 miljoen euro die UBS moet betalen, vloeit integraal naar de staatskas", aldus het parket nog. 

De raadkamer liet de aanklacht van witwassen en criminele organisatie tegen UBS vallen. Ook de Belgische UBS-topman Marcel Brüwhiler gaat vrijuit. In het buitenland kwam het wel al eens tot een proces tegen UBS voor het faciliteren van belastingsontduiking, met monsterboetes tot gevolg. In Frankrijk bijvoorbeeld, moet UBS een recordboete van 3,7 miljard euro betalen, voor gelijkaardige feiten. UBS ging in beroep, volgende maand zou de uitspraak volgen. 

De onderhandelingen zijn minitieus gevoerd

Parket van Brussel

Het treffen van minnelijke schikkingen is een middel van het gerecht om in ingewikkelde en technische dossiers (van financiële criminaliteit) de verdachten toch te raken waar het het meest pijn doet: in de portemonnee. Door een schikking wordt een jarenlange procedure en complexe procedure vermeden, alsook het risico op verjaring (waardoor de verdachten vrijuitgaan) "Het strafrechtelijke veroordelen en innen van boetes is in de praktijk vaak moeilijk, deze procedure garandeert honderd procent duidelijkheid", aldus het parket nog. Onlangs nog werd ook een schikking getroffen in het jarenlange fraudedossier tegen de Belgische textielgigant Beaulieu.

Meest gelezen