Foto: Radio 2

VUB reikt eredoctoraat uit aan Pierre Kompany

Met een vertraging van anderhalf jaar door de coronacrisis heeft de Vrije Universiteit Brussel (VUB) woensdagavond in De Koninklijke Muntschouwburg vijf eredoctoraten uitgereikt. Burgemeester van Koekelberg Pierre Kompany, wetenschapspopularisator Ann Druyan en kunstenaar William Kentridge krijgen als individu een eredoctoraat, de vrienden Koenraad Tinel en Simon Gronowski en wetenschappers Antoni Ribas en Thierry Boon ontvangen een eredoctoraat als duo.

"De nieuwe doctores honoris causa komen uit de meest uiteenlopende sectoren, maar ze hebben een ding gemeen: ze verbinden. Dat is wat de wereld vandaag nodig heeft, mensen die de hand uitreiken naar de ander", zegt VUB-rector Caroline Pauwels.

Pierre Kompany en koloniale verleden

Pierre Kompany is behalve papa van voormalig topvoetballer Vincent Kompany, bovenal de eerste zwarte burgemeester van België en het bewijs dat België erin slaagt om stilaan zijn koloniale verleden achter zich te laten.  Collega politicus en ook Brusselaar Guy Vanhengel, ook aanwezig bij de uitreiking vatte zijn verhaal  mooi samen: " Pierre Kompany is hier toegekomen als politiek vluchteling, hij heeft jaren in de gevangenis gezeten in Congo. Hij moest als taxichauffeur aan de slag om zijn studies van industrieel ingenieur te betalen. Daarna stapte hij in de politiek en zo werd hij uiteindelijk de eerste zwarte Belgische burgemeester. En in het Brussels parlement is hij nu het ouderdomsdeken, ik heb veel respect voor de man."

Foto: Radio 2

Naast Kompany kregen nog vier anderen een eredoctoraat. Ann Druyan is een Amerikaans schrijfster en producent van programma's over kosmologie en wetenschapspopularisering.   William Kentridge is een filmmaker, tekenaar en beeldhouwer. Nadat hij in 1955 geboren was in Johannesburg, werd hij al snel geconfronteerd met de apartheid in Zuid-Afrika, want zijn vader trad op als advocaat van Nelson Mandela.  Koenraad Tinel en Simon Gronowski brengen een uniek en hoopgevend vriendschapsverhaal. Gronowski kon tijdens de oorlog ontsnappen uit de treinwagon die hem als elfjarige naar het vernietigingskamp in Auschwitz zou brengen, terwijl Tinel net opgroeide in een Vlaams gezin met sympathie voor de SS. Ten slotte zijn er Antoni Ribas en Thierry Boon, twee wereldautoriteiten op het gebied van immuuntherapie, een baanbrekende aanpak van kanker. 

Meest gelezen