AFP or licensors

Waar is Peng Shuai? Chinese tennisster onvindbaar nadat ze toppoliticus beschuldigd had van misbruik

De internationale tenniswereld maakt zich zorgen om Peng Shuai, een Chinese tennisster die al sinds begin november vermist is. Ze had op haar sociale media een Chinese toppoliticus beschuldigd van misbruik, maar verdween daarna van de radar. Oproepen van toptennissers en de tennisfederatie WTA vallen in Chinese dovemansoren. Er is via staatsmedia nu een boodschap verspreid waarin Peng Shuai zou zeggen dat er niets aan de hand is, maar het is de vraag hoeveel geloof je daaraan mag hechten.

Wat is er aan de hand?

Peng Shuai (35) is een in China heel beroemde tennisspeelster, in de ranking van het dubbelspel stond ze ooit op de eerste plaats. Begin november schreef ze op haar Weibo-account (Chinese sociale media, red) dat ze vroeger een affaire heeft gehad met Zhang Gaoli, maar ook dat hij haar verkracht had. Zhang Gaoli is ex-vicepremier en lid van de communistische partijtop. Het bericht werd na een half uur verwijderd en sindsdien is er ook van Peng Shuai niks meer gehoord.

Haar accounts op sociale media zijn gewist, kennissen en vrienden kunnen haar niet meer bereiken. Ook de tenniswereld maakt zich grote zorgen. De WTA, de internationale vrouwentennisfederatie, bracht de zaak afgelopen weekend onder de aandacht en vroeg een onderzoek. "Jullie moeten haar vrij laten spreken, jullie mogen haar niet haar vrijheid van mening afnemen", klonk het. Ook de ATP, de mannentennisfederatie, klaagt de zaak aan.

Nu is er een nieuwe boodschap verspreid van Peng Shuai, een boodschap aan de WTA. Daarin schrijft ze dat de beschuldigingen aan het adres van Zhang Gaoli niet waar zijn, dat niemand zich zorgen hoeft te maken, dat ze niet vermist is, dat ze veilig is, en dat ze gewoon aan het rusten is.

Hoe geloofwaardig is die nieuwe boodschap?

De vraag is hoe geloofwaardig die nieuwe boodschap van Peng Shuai is. "Ze werd verspreid door de Europese tak van de Chinese staatszender, een verdacht teken", zegt correspondente Leen Vervaeke in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is de zender waarmee de Chinese overheid haar verhalen wil verspreiden in Europa. Die zender heeft de boodschap op Twitter geplaatst, een sociaal medium dat in China niet toegankelijk is."

"Dat lijkt heel erg op een georkestreerde campagne gericht op buitenlandse nieuwsmedia en buitenlandse nieuwsconsumenten. Het is niet erg logisch dat een Chinese tennisspeelster die kanalen zou kiezen om haar boodschappen te verspreiden."

Is er een kans dat Peng Shuai fysiek in gevaar is?

"Fysiek zal ze niet in gevaar zijn, dat is niet de stijl van het Chinese systeem", zegt Vervaeke. "Er is een heel grote kans dat ze heel strikt onder controle gehouden wordt, zoals ook al gebeurd is met anderen in het verleden. Dat haar bewegingsvrijheid beperkt wordt, dat ze haar huis niet mag verlaten of enkel naar bepaalde goedgekeurde plaatsen, dat haar telefoon en computer afgenomen zijn. Eigenlijk het afsnijden van alle vormen van communicatie."

Hoe gaat het nu verder?

De WTA vraagt dat er een onderzoek komt naar de beschuldigingen van Peng Shuai. "De kans dat dat gebeurt, is 0", zegt Vervaeke. "De Chinese overheid laat zich niet onder druk zetten, niet door haar eigen onderdanen, niet door kritiek uit het buitenland."

De enige manier waarop slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag enigszins gerechtigheid kunnen krijgen, is als de persoon die ze beschuldigden, in ongenade valt bij de partijtop. "Die zal zulke beschuldigingen dan aangrijpen om die persoon uit de weg te ruimen. Maar dat zie ik in het geval van Zhang Gaoli niet snel gebeuren, hij is een trouwe volger van president Xi Jinping."

Ook het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten vraagt duidelijkheid over het lot van de Chinese tennisspeelster.

Videospeler inladen...

Meest gelezen