Ricky Van Dyck

30 nieuwe struikelstenen in Deurne: "Pas recent bekend dat er 500 joden in Deurne woonden tijdens WO II"

Het burgerinitiatief "Struikelstenen in Deurne" legt vandaag 30 stenen in verschillende straten van het Antwerps district. Een struikelsteen is een klein kasseitje waarop de naam staat van iemand die gedeporteerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De steen wordt voor het huis gelegd waar die persoon woonde. In september werden al 20 struikelstenen gelegd, vandaag volgen er nog 30. "Historici kwamen nog maar recent te weten dat er zo'n 500 joden in Deurne woonden, en dat is verrassend veel", vertelt Marc Weyns, bezieler van het burgerinitiatief "Struikelstenen Deurne", bij Radio 2 Antwerpen.

"We wisten dat er in Deurne Joodse gezinnen woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog", vertelt Marc Weyns. Weyns is de bezieler van het burgerinitiatief "Struikelstenen in Deurne", dat een blijvende en zichtbare herinnering wil voor de joden die gedeporteerd werden. "We weten echter nog niet zo lang dat het er verrassend veel waren, zo'n 500. Van die 500 joden die in Deurne woonden, zijn er 260 omgekomen in concentratiekampen in Duitsland en Polen."

In Deurne was tot voor kort niets te merken van die tragische oorlogsfeiten, en dat bracht Weyns op het idee van de struikelstenen. Dat zijn klinkertjes van 10 x 10 cm met daarop de naam, geboortedatum en datum van deportatie en overlijden van de slachtoffers. "Zo willen we de herinnering aan hen levend maken", zegt Weyns.

Van die heel tragische geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog was niets te merken in de openbare ruimte van Deurne, en met die struikelstenen willen we daar een beetje verandering in brengen

Marc Weyns, bezieler burgerinitiatief "Struikelstenen Deurne"

De struikelstenen komen op verschillende plaatsen in het district Deurne. "Er was geen joodse wijk in Deurne", vertelt Weyns nog. "Die mensen woonden verspreid over héél Deurne, in ongeveer 60 verschillende straten, zowel in Deurne-Zuid, Deurne-Centrum als Deurne-Noord."

Op dit moment wonen er niet veel joden meer in Deurne, maar het burgerinitiatief heeft toch nabestaanden van de slachtoffers gevonden die erbij zullen zijn als straks de struikelstenen geplaatst worden. Dat zal gepaard gaan met Jiddische muziek en een korte toelichting.

Beluister hier het gesprek met Marc Weyns:

Ricky Van Dyck

Het idee om met struikelstenen de slachtoffers van het nationaalsocialisme blijvend te herdenken, bestaat al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een project van is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, geboren in 1947 in Berlijn. Je vindt struikelstenen in heel Europa. 

Meest gelezen